Nie lubię jedzeniowych mód, nie podążam za trendami w kulinariach i nie rzucam się ślepo na każdą nową dietę. Ale fakt faktem, że czasami dzięki szerszemu nagłośnieniu jakiegoś produktu, zyskujemy. Taka na ten przykład kasza. Wiadomo, triumfy świeci poczciwa jaglana, przez lata zapomniana i wepchnięta w kąt. Na całe szczęście z półek nie zniknęła jeszcze jęczmienna czy choćby gryczana. Ta ostatnia jakoś tak najmniej lubiana, może przez swój najbardziej wyrazisty smak? Ja akurat za nią przepadam, ale jeżeli należycie do tego drugiego grona, wypróbujcie jej białą wersję. Wciąż rzecz jasna z gryczanym smakiem, ale zdecydowanie mniej wyczuwalnym. A jak gryczana to i grzyby – para idealna. Do tego marchewka, sporo natki pietruszki i przepyszny, zdrowy obiad w 20 minut gotowy.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy gryczanej białej
- dwie garści pieczarek
- 2 marchewki
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do garnka wsypujemy kaszą i zalewamy ją dwukrotnie większa ilością wody (błagam, nie gotujcie kaszy w woreczkach, wylewacie razem z wodą mnóstwo dobra). Przykrywamy, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę, oczyszczamy pieczarki i cieniutko kroimy w talarki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, doprawiamy i chwilę smażymy. Mają być wciąż jędrne. Ugotowaną kaszę wrzucamy do warzyw, mieszamy, wyłączamy ogień i posypujemy natką. Podajemy.
Bardzo lubię taką wersję z kaszą i pieczarkami, marchewki nie dodawałam ale podsunęłaś mi pomysł :-)
I już mam pomysł na pieczarki pozostałe po ostatnim sosie :) Ja kaszę gryczaną lubię najbardziej, ale białej chyba nigdy nie jadłam. Zakładam, że z ciemną też będzie pysznie :)
Mam wrazenie, ze czasem Ci podazajacy chca miec wyzszy dan z wiedzy o jedzeniu. Jakby stawali sie lepsi przez wieksza ilosc przeczytanych informacji. A KASZA PYCHA.daje troche soku z cytryny dla swiezosci;)
Świetnie zgrane smaki! Muszę się rozejrzeć za taką kaszą, bo chociaż ja bardzo lubię to niestety mój M mniej ;)
Pysznie ,kasza to moja wielka miłość.
Uwielbiam wszelkie sałatki z kaszą, samo zdrowie są syte i nie trzeba mięsa żeby się najeść :-) pozdrawiam ciepło :-)
Ja też nie podążam za kulinarną modą, jem to na co akurat mam ochotę. Kasza według Twojego pomysłu wygląda super :)
Kasza gryczana z pieczarkami, to dla mnie obiad idealny, bardzo lubię takie połączenie :)
Dla mnie bomba – kasza gryczana w każdej postaci, nie ważne czy biała czy palona jest przepyszna. I do tego zdrowa.
Widziałam ja w Biedronce, nie jadłam, ale będę chciała wypróbować :)
Nie jadłam białej gryczanej. Muszę spróbować z Twojego przepisu , bo grzyby uwielbiam :)
Gryczaną tradycyjną uwielbiam, biała jest inna, może nie gorsza, ale czegoś jej brak. Pewnie z grzybami smakuje wybornie:)
Bardzo lubię gryczaną, faktycznie do grzybów idealna:)