Fantastyczna nazwa i również fantastyczny smak. Słodko-korzenne połączenie, aksamitna struktura i migdały, koniecznie migdały! Chrupiące, słodkie, znakomite. Jeżeli szukacie zupy na przednówek a przy okazji czegoś na poświąteczne oczyszczenie – właśnie znaleźliście.
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/2012/02/zupa-krolow-krem-z-pietruszek-i-gruszki.html
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże korzenie pietruszki (ok. 700g)
- 1 duża gruszka (ok. 300g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- płatki migdałów
Wykonanie:
Pietruszkę i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy naszych bohaterów przez 5 minut. Następie zalewamy wodą, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy mleko, raz jeszcze zagotowujemy, a następnie miksujemy na gładki krem.
Podajemy obficie posypany płatkami migdałów.
Jakie fajne połączenie smaku z gruszką. Bardzo lubię takie niecodzienne rozwiązania i gruszkę uwielbiam w wersji wytrawnej :-)
Robię bardzo podobną i potwierdzam, że jest przepycha! :D
Uwielbiam gruszki i pietruszki, więc to chyba coś idealnego dla mnie ;) Na pewno wygląda cudownie ;)
Ciekawa jestem smaku, doskonale wygląda ta zupka :)
Ależ kreatywnie, z chęcią bym posmakowała:)
Fajny kremik.
Interesujące połączenie :D Już nauczyłyśmy się, że czasem warto zaryzykować z niektórymi smakami :)
Zjadłabym z wielkim apetytem, zwłaszcza, że dawno zupy nie jadłam (oprócz żuru :)
Przyznam, że fajnie się rymuje i fajnie wygląda, aż ciekawa jestem smaku :)
Pyszna zupka, bardzo interesujące smaki :)
Jak z gruszki i pietruszki to na pewno pyszny :))))
Ciekawe połączenie smaków, aż kusi żeby wypróbować
Ten kremik jest w sam raz dla mnie :)
Oryginalne smaki, takiej zupy nie jadłam, ale tak kusi, że coś czuję,że na jednej porcji bym nie poprzestała :)
Bardzo ciekawe danie :-)
Ciekawe i warte wypróbowania:))