Roladki z kurczaka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Drób można przygotować na setki sposobów, ale mam wrażenie, że piersi najczęściej lądują albo w postaci kotletów “schabowych” albo pokrojone w kostkę gdzieś tam. A przecież można zrobić z nich roladki i podać w nieco bardziej odświętnej formie, mimo, że już po Wielkanocy. Bardzo, bardzo dobre :-)

roladki

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 garści pieczarek
  • 4 pomidory suszone
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania smarujemy jedną łyżką oleju.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na mniejsze części.

Piersi dzielimy na filety i każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Każdy filet smarujemy łyżką oleju z suszonych pomidorów. Nakładamy po kupce pieczarek (nie zużywamy wszystkich, reszta zostanie do sosu) i pomidorów. Zwijamy zgrabną roladkę i układamy do naczynia. Wrzucamy pozostałe pieczarki.

Śmietankę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zalewamy nasze roladki.

Pieczemy ok pół godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia przewracamy roladki na drugą stronę.

Podajemy posypane natką pietruszki.

 

 

19 thoughts

  1. Uwielbiam takie roladki, suszone pomidory to moje nadzienie numer jeden. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *