Mazurek z powidłami, kajmakiem i czekoladą

Czy w Waszych domach piecze się mazurki? U mnie, chociaż z nazwy to popularne ciasto, nigdy się nie piekło. Dla mnie mazurki to po prostu kruche placki z nadzieniem, ostatnio zwane tartami. Ale mazurek – brzmi dumnie :-) Więc na Wielkanoc w tym roku jest i mazurek. Na najlepszym, kruchutkim, rozpływającym się z ustach spodzie. Z kwaśnym powidłem, słodkim kajmakiem i czekoladą. Mazurkowy klasyk, ale tak smaczny, że trudno mu się oprzeć. Zróbcie go na Święta i w każdej innej chwili ;-)

mazurek z powidłami i kajmakiem

Składniki na jeden niewielki mazurek:

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
  • 100 g masła zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na wierzch:

  • pół szklanki gęstych, kwaśnych powideł, np. śliwkowych, porzeczkowych lub z aronii
  • ok. pół szklanki kajmaku – możesz użyć gotowego kajmaku z puszki lub przygotować własny gotując mleko skondensowane słodzone w puszce (pod pełnym przykryciem wody, na wolnym ogniu przez 2 godziny)
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30%

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli używasz foremki na tartę/mazurka, wysmaruj ją masłem i obsyp mąką.

Przygotuj spód. Zimne masło pokrój w mniejsze kawałki i szybko zagnieć z pozostałymi składnikami. Zrób kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Tak schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na blasze na dowolny kształt. Ja najczęściej robię prostokąt i delikatnie zawijam ranty. Tak przygotowane ciasto na blasze włóż raz jeszcze do lodówki, na pół godziny. Po tym czasie bezpośrednio przełóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż będzie złote, ale nie przypalone.

W czasie pieczenia spodu przygotuj składniki na wierzch. Podgrzej śmietankę prawie do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Wymieszaj na gładką masę.

Na upieczonym i nieco przestudzonym spodzie rozsmaruj powidła, następnie warstwę kajmaku i na końcu udekoruj czekoladą. Odczekaj chwilę aż czekolada delikatnie zastygnie. Możesz również schłodzić w lodówce.

16 thoughts

  1. Odkąd odkryłyśmy, że mazurki to właśnie takie kruche placuszki a nic bardziej skomplikowanego to też robimy kilka sztuk dla nas i dla przyjaciół :)

  2. Jaki ładny i cudne gwiazdki, przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)

  3. U mnie się nie piekło mazurków. Dopiero niedawno wprowadziłam ten zwyczaj ;) Ten z kajmakiem jest najlepszy ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *