Kurczak w sosie musztardowym

Uwielbiam wykwintne obiady, które robią wrażenie, a zajmują pół godziny. Pyszne, klasyczne, cudowne w swojej prostocie. Kurczak w sosie musztardowym to doskonałe połączenie delikatnego mięsa i lekko pikantnego, wyrazistego sosu. Apetycznie zrumieniony z wierzchu i przyjemnie miękki w środku. Podany z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z świeżych warzyw będzie stanowił pyszny obiad na weekend czy na Święta. Zaopatrzcie się w dobrą francuską musztardę i do dzieła!

kurczak w musztardzie

Inspiracja: David Lebovitz

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg dowolnych części z kurczaka – u mnie udka i podudzia
  • pół szklanki dobrej musztardy, najlepiej Dijon
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 3 cebulki szalotki
  • łyżeczka tymianku
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować większe naczynie żaroodporne. Nagrzać patelnię.

Mięso umyć i obtoczyć w musztardzie razem z solą, pieprzem i ostrą papryką.

Cebulkę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulkę  dodatkiem tymianku. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

Ponownie rozgrzać łyżkę oleju i na dużym ogniu obsmażyć kawałki kurczaka w musztardzie z obu stron.

Podsmażone i zarumienione kawałki przełożyć do naczynia. Na patelnię wlać wino i zeskrobać resztki. Wlać do naczynia. Przykryć, włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny.

Po tym czasie sos wzbogacić musztardą ziarnistą i śmietanką. Wymieszać i podawać. Najlepiej z pieczonymi ziemniakami i surówką.

18 thoughts

  1. Taka marynata nadaje mięsu charakteru,a do tego jak szybko się robi, a obiad wygląda jakby spędziło się nad nim cały dzień :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *