Babka drożdżowa zaparzana

Najlepsza drożdżowa babka jaką kiedykolwiek upiekłam. Pachnąca, wilgotna, sycąca, bogata. Po prostu wspaniała! Dzięki zaparzeniu mąki gorącym mlekiem, pozostaje długo świeża, nawet na drugi czy trzeci dzień. Przyznaję, że jest z nią trochę zachodu, ale naprawdę warto. Koniecznie na Wielkanoc.

babka drożdżowa zaparzana

 

Składniki na 1 babkę pieczoną w formie z kominem lub w większej keksówce:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanka mleka + ewentualnie dodatkowe pół a nawet cała szklanka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru zwykłego
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • garść rodzynek
  • ok. 100 ml rumu, brandy
  • garść płatków migdałowych – opcjonalnie

Składniki na lukier:

  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Mleko (1,5 szklanki) zagotuj i zalej nim jedną szklankę mąki. Porządnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Gdy masa już ostygnie, świeże drożdże rozetrzyj z jedną łyżką cukru i wymieszaj z zaparzoną mąką. Odstawić na 15 minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże.

Rodzynki zalej wybranym alkoholem, jeżeli używasz migdałów, zalej je wrzątkiem by zmiękły. Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę.Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia.

Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą, pusztą i jasną masę (jak na kogiel-mogiel). Dodaj do podrośniętego zaczynu. Wsyp resztę mąki z solą. Wyrób ciasto, dodaj namoczone bakalie (mogą być z alkoholem) i skórkę. Na końcu dodaj ostudzone masło i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dosyć zwarte i gęste, ale powinno się dać bez problemu zagniatać i nie być twarde. Podczas ugniatania powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Jeżeli ciasto jest zbyt zbite, dodaj ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-2 godziny.

Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp lekko mąką. Wyrobione ciasto ułóż do formy i pozostaw ponownie do wyrośnięcia na ok. pół do godziny czasu.

Po wyrośnięciu włóż babkę do nagrzanego pieca i piecz ok 40-50 minut. (Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku).

Jeszcze ciepłe polukruj lukrem z soku z cytryny i cukru.

Sprawdź też przepisy na inne pyszne babki:

18 thoughts

  1. Nigdy takiej babki nie jadłam, ale jak tak na nią patrzę, to mogę stwierdzić, że wygląda MAGICZNIE i zapewne tak właśnie smakuje :)

  2. O proszę, takiej metody jeszcze nie próbowałam. Nie ma nic gorszego, niż stara, obeschnięta drożdżówka, więc chętnie wypróbuję taką metodę :)
    A drożdżóweczka po prostu piękna :)

  3. Tak też wygląda – na najlepszą na świecie :) I prawie czuję jej zapach :)

  4. Drożdżowa zaparzana babka kojarzy mi się z jedną z moich większych kulinarnych wpadek. Kiedyś zapomniałam wyjąć dodatkowych blach z piekarnika przy pieczeniu góra-dół (to był piekarnik bez termoobiegu). I babki na Wielkanoc nie było.. :D

  5. Właśnie najbardziej lubię drożdżową babkę, na drugi czy trzeci dzień. Do porannego kakao nie ma nic lepszego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *