Babka to jedno z moich ulubionych ciast, ale pod jednym warunkiem – musi być wilgotna. Maślana, aromatyczna, pachnąca i mocno wilgotna. Tą babką nie będziecie zawiedzeni. Mocno pomarańczowa, nasączona, a do tego z czekoladą. Na nadchodzącą Wielkanoc idealna! Łatwa, jeżeli tylko przestrzegamy ściśle przepisu. Wyciągnijcie kilka godzin wcześniej składniki i do dzieła! Zapraszam na babkę pomarańczową!
Składniki na ciasto pieczone w foremce keksówce lub małej foremce z kominem:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
- 4 duże jajka
- 2 szklanki maki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z 1 małej pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- 50 g gorzkiej czekolady (najlepiej ze skórką pomarańczową)
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy chwilę mikserem. Dodajemy do niego po trochę cukru, po każdej porcji dokładnie miksując. Dodajemy także cukier z wanilią. Następnie dodajemy jajka, po jednym, po każdym także dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.
Do masy maślano-jajecznej dodajemy po trochu mąki z proszkiem na przemian z sokiem i skórką z pomarańczy. Mieszamy delikatnie łyżka lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę delikatnie przekładamy do formy (będzie dosyć gęsta), wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy polewę. Masło z czekoladą podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania gładkiej i dosyć gęstej konsystencji.
Babkę studzimy i dekorujemy polewą.
Połączenie pomarańczy i czekolady kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem ;)
Ale babeczka na pewno pycha!
Ja już czuje jej smak pomarańczowy, uwielbiam takie babeczki można jeść i jeśc
Wspaniała :))
Wczoraj robiłem podobną w smaku :D
Mamy ogromną słabość do wszelkiego rodzaju babek :D Twoja wygląda przepysznie :D
Wygląda bardzo smacznie :) Nie lubię tylko skórki pomarańczowej, więc bym ją pominęła, ale wizualnie prezentuje się idealnie :)
Doskonała! Ależ musi wspaniale pachnieć i smakować :)
Z pomarańczą babki są rewelacyjne, smak i zapach rewelacyjny :))
Miałam nic nie piec słodkiego na święta, ale kusisz… :)
ja właśnie nie lubię babek za to, że 90% z nich jest suchych :(
ale mówisz, że Twoja wilgotna? O cudownym aromacie pomarańczy? Kuszę się na nią, bez dwóch zdań! :)
Wygląda wspaniale, aż szkoda, że nie mogę skosztować :)
Jak wilgotna, to na bank upiekę :)
Bardzo smakowicie wygląda!
Idealne połaczenie . Czekolada i pomarańcze to musi być pyszne
Bardzo lubię pomarańczową babkę,. Piekę trochę inaczej, ale właśnie … ten smak pomarańczy i to że jest wilgotna sprawia, że jest doskonała. Twoja jeszcze jest z czekoladą….
Ja dzisiaj upiekłam swoją pierwszą babę :-) Twoja wygląda pysznie :-)
Super propozycja, musi smakować przepysznie
Bardzo udana babka, pieknie wyrosła :)
Już ją sobie wyobrażam jak dumnie stoi na środku świątecznego stołu i dookoła roztacza pomarańczowy zapach :)
Baaardzo apetycznie wygląda! Zabieram przepis ze sobą :)
Pomarańcza i czekolada-pyszna para. Babka wygląda pysznie :)
Fajny smak pomarańczy.
Wygląda bombowo a smak wymarzony! Czekolada i pomarańcze, pycha!