Babka pomarańczowa z czekoladą

Babka to jedno z moich ulubionych ciast, ale pod jednym warunkiem – musi być wilgotna. Maślana, aromatyczna, pachnąca i mocno wilgotna. Tą babką nie będziecie zawiedzeni. Mocno pomarańczowa, nasączona, a do tego z czekoladą. Na nadchodzącą Wielkanoc idealna! Łatwa, jeżeli tylko przestrzegamy ściśle przepisu. Wyciągnijcie kilka godzin wcześniej składniki i do dzieła! Zapraszam na babkę pomarańczową!

babka pomarańczowa

Składniki na ciasto pieczone w foremce keksówce lub małej foremce z kominem:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady (najlepiej ze skórką pomarańczową)

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło wkładamy do wysokiej miski i ucieramy chwilę mikserem. Dodajemy do niego po trochę cukru, po każdej porcji dokładnie miksując. Dodajemy także cukier z wanilią. Następnie dodajemy jajka, po jednym, po każdym także dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.
Do masy maślano-jajecznej dodajemy po trochu mąki z proszkiem na przemian z sokiem i skórką z pomarańczy. Mieszamy delikatnie łyżka lub szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Gotową masę delikatnie przekładamy do formy (będzie dosyć gęsta), wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy polewę. Masło z czekoladą podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania gładkiej i dosyć gęstej konsystencji.
Babkę studzimy i dekorujemy polewą.

Sprawdź też przepisy na inne pyszne babki:

24 thoughts

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Nie lubię tylko skórki pomarańczowej, więc bym ją pominęła, ale wizualnie prezentuje się idealnie :)

  2. ja właśnie nie lubię babek za to, że 90% z nich jest suchych :(
    ale mówisz, że Twoja wilgotna? O cudownym aromacie pomarańczy? Kuszę się na nią, bez dwóch zdań! :)

  3. Bardzo lubię pomarańczową babkę,. Piekę trochę inaczej, ale właśnie … ten smak pomarańczy i to że jest wilgotna sprawia, że jest doskonała. Twoja jeszcze jest z czekoladą….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *