Zbliżające się Święta motywują mnie do przygotowania domowych wędlin. Nie dość, że ekonomicznie to pysznie. Żadna sklepowa wędlina nie może się równać tej domowej. A gdy chcę podać obiad doskonały – kroję szynkę na grubsze plastry, podlewam obficie sosem z duszenia i najlepszy świąteczny obiad gotowy. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle soczyste, miękkie i aromatyczne. Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać ;-)
Składniki na jedną sporą pieczeń:
- 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, polać olejem i posypać wszystkimi przyprawami. Rękami całość porządnie nasmarować, a następnie zrobić nożem w mięsie nacięcia i wbić w nie przerojone na pół ząbki czosnku.
Mięso odstawić na całą noc lub na co najmniej 3 godziny w zimnym miejscu.
Następnie piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Mięso zalać 3 szklankami wody, przykryć i piec ok. 2 godzin.
Po upieczeniu, dać mięsu chwilę odpocząć. Podawać na ciepło lub zimno z wytworzonym przy pieczeniu sosem.
Sos można zagęścić odrobiną mąki i masła.
Szynka pieczona w domu jest o wiele lepsza od tej sklepowej. Jem praktycznie tylko domową;)
Świetna, wiosenna pasta!
Fantastyczna domowa wędlina. Robię podobnie, ale mięso nakłuwam czosnkiem marynowanym. Jest delikatniejsze :)
Łatwa i pyszna sprawa:)
Świetna.
Wygląda przepięknie :)
Robiłam też swoją, masz racje te kupne mogą się chować. taka szyneczka na święta to rarytas, i fajna też do obiadu :-) pozdrawiam
Ja nie potrzebuję dodatkowej zachęty i chętnie się poczęstuję :)
mnie na zachętę wystarczą same zdjęcia;) Pyszna wędlinka, domowa, zdrowa
Pyszna! Kocham taką pieczeń, najlepsza wędlinka na kanapki:)
bardzo lubię :)
Bardzo lubie takie domowe pieczone wędlinki do chleba )
Dla naszego zdrowia tak domowa wędlinka jest najlepsza, już sam wygląd o tym mówi:)) Niesamowicie apetyczna!
Jest doskonała :)
O tak, domowe wędliny najlepsze!
Super pieczeń na kanapki :-)
Bardzo apetycznie wygląda. Do chlebka idealna
cudowna ziołowa skorupka;)