Sałatka Olivier – rosyjska sałatka jarzynowa

Ostatnio pokazywałam Wam „naszą” sałatkę jarzynową w wydaniu hiszpańskim, z tuńczykiem i oliwkami. Dziś sięgam dalej, do sałatkowych korzeni, czyli do Rosji, bo stamtąd ponoć pochodzi pierwowzór ulubionej sałatki Polaków. Olivier, czyli carskich kucharz francuskiego pochodzenia wymyślił danie, które pierwotnie zawierało dużo luksusowego mięsa, takiego jak języki cielęce, kawior czy langusty. Sałatka z czasem ulegała przekształceniom i stała się bardziej przystępna, zamieniając drogie mięsa na gotowanego kurczaka czy wołowinę. Reszta to nasze typowe dodatki takie jak jajka, ziemniaki, marchewka czy groszek. Warto przy okazji zbliżających się Świąt spróbować nieco innej, mięsnej wersji. Ja polecam :-)

sałatka olivier

Składniki na miskę sałatki:

  • 1 ogórek kiszony
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 150 g dobrej jakości wędliny
  • 1 małe kwaskowate, twarde jabłko
  • mała puszka groszku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Jajko gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w taką samą kostkę.

Jabłko obieramy, usuwamy środek i razem z wędliną i ogórkiem, kroimy w kostkę jak wyżej. Na końcu dodajemy odsączony groszek.

Majonez mieszamy ze śmietaną, sokiem, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

Podajemy po kilku godzinach schłodzenia w lodówce.

15 thoughts

  1. U mnie w domu robi się taką sałtkę z podobnych składników, ale na podaną przez Ciebie porcję warzyw dodaje się ok. 10 jajek (rodzice uważają, że smak sałatki tkwi w jajkach :P), a ziemniaka i śmietany nie dodajemy wcale ;) Wizualnie wygląda podobnie ;)

  2. Robimy sałatkę praktycznie identyczną tylko z jogurtem naturalnym i awokado :D Szczególnie w święta mogłybyśmy ją jeść miskami :D

  3. Bardzo wdzięczna nazwa tej sałatki:)) U mnie wędliną ląduje na kromce chleba a nie w sałatce, aczkolwiek nic nie mam przeciwko by była w sałatce:)) Zawsze będzie smakować :)) Pyszności:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *