Kasza jaglana z wołowymi klopsikami i warzywami

Czyszczenie lodówki to dla mnie pizza albo zapiekanki, ale najczęściej to różnorakie warzywno-mięsne sosy. Zawsze kupuję więcej warzyw i owoców niż jest mi potrzebne, więc moja lodówka nigdy nie jest pusta. A dzięki temu, i wielkiej półce z przyprawami, nie muszę długo myśleć nad obiadem. Szybko, prosto, zdrowo i bardzo smacznie. Polecam na szybki obiad na tygodniu :-)

Kasza z warzywami i mięsem

Składniki na 2 porcje:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 małe buraczki
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • garść ugotowanej fasoli Piękny Jaś
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Kaszę zalewamy dwa razy większą ilością wody. Przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na minimalny, gotujemy 10 minut. Ściągamy z ognia i trzymamy pod przykryciem ok. 15 minut.

W czasie gdy kasza się gotuje, mięso doprawiamy połową soli, kminku, pieprzu, papryki i szczyptą cynamonu. Formujemy malutkie klopsiki.

Marchewkę, buraczki i cebule obieramy, a następnie kroimy warzywa na większe kawałki.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy do niej odrobinę wody i wrzucamy mięso razem z warzywami. Całość ma się dusić ok 15 minut we własnym sosie, bez dodatkowego tłuszczu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, kminem i papryką.

Ugotowaną kaszę podajemy z przygotowanym sosem.

21 thoughts

  1. Mniam, mniam, Ostatnio jem duużo kaszy jaglanej. Na wzmocnienie :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *