Focaccia na piwie

Focaccia to jeden z moich ulubionych wypieków. Najbardziej lubię odrywać jeszcze ciepłe kawałki, moczyć w oliwie i pochłaniać w nieprzyzwoicie wielkich ilościach ;-) Taka przygotowana na piwie zyskuje na puszystości i strukturze. Zdecydowanie polecam. Użyjcie swoich ulubionych ziół, nie żałujcie oliwy. Jeżeli nie przepadacie za oliwkami, pomińcie.

focaccia

Składniki na 1 dużą focaccię:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy
  • 150 ml piwa jasnego
  • 100 ml ciepłej wody

Na wierzch:

  • garść oliwek (zielonych lub czarnych)
  • sól
  • rozmaryn
  • 4 łyżki oliwy

 Wykonanie:

Blachę do pieczenia lub formę smarujemy jedną łyżką oliwy lub wykładamy papierem do peiczenia. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i chwilę czekamy aż się rozruszają (czyli zaczną się unosić/bulgotać/przemieszczać, cokolwiek). Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i wyrabiamy rękami aż powstanie gładka, elastyczna, sprężysta kula. Kulę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na średnio cienki, prostokątny placek. Tak rozwałkowane ciasto przenosimy na wysmarowaną blachę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na placek wysypujemy sól, rozmaryn, wciskamy oliwki i polewamy oliwą. Pozostawiamy przykryte ściereczką na jeszcze 30 minut i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni (termoobieg). Po tym czasie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia.
Podajemy z oliwą, kremem balsamicznym, oliwkami, ew. z sosem pomidorowym. Może stanowić także świetną bazę na kanapki.

17 thoughts

  1. Muszę w końcu zrobić focaccię. Piekłam jedną wieki temu, a potem jakoś zapomniałam o niej. Na piwie nie próbowałam, a zapowiada się super, więc wypróbuję. Super :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *