Kuchnia francuska kojarzy się z elegancką, wykwintną i niedostępną dla zwykłych śmiertelników. Pełna skomplikowanych i wyrafinowanych składników. Ale zapominamy, że kuchnia francuska to też kuchnia prosta, pełna łato dostępnych składników. Ot chociażby takich jak cebula. Bo cebula we Francji to warzywo wszędobylskie. A co powiecie na taką tartę lotaryńską, a konkretnie quiche – kilka prostych składników, wręcz wiejskich. Danie szybkie, proste, a zachwycające smakiem. Szczególnie w te, mam nadzieję, ostatnie zimowe dni. Niezwykle popularny we Francji placek, dostępny w każdym bistro czy piekarni. Jeżeli nie wybieracie się w najbliższych dniach do Francji, warto upiec w domu.
Inspiracja: Julia Child
Składniki na tartę pieczoną blasze o średnicy 30 cm:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 szklanka mąki pszennej i 1 szklanka pszennych otrębów)
- 100 g masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- ¼ szklanki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 300 g boczku
- 2 duże jajka
- 200 g śmietany 18%
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, szybko zagniatamy w kulkę. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, do której go przenosimy. Wciskamy i porządnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do pieca na 10 minut, aby się wstępnie podpiekło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Wylewamy tłuszcz i układamy boczek na podpieczonym spodzie.
W misce rozkłuwamy jajka razem ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy i zalewamy tartę.
Wkładamy do pieca na 30 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno.
proste i wygląda super,do wypróbowania
Pycha :) Idealny pomysł na podwieczorek lub kolację ze znajomymi.
Nie jadłam takiego placka, z boczusuem pycha, sama bym chętnie zjadła :-)
no taki przepis jest na wagę złota – napewno przyszykuje mężowu :)
Pysznie wygląda, chętnie wgryzłabym się w nią już teraz
Dobra rzecz na spotkania z przyjaciółmi:)
Ooo, jaka ta tarta mus być smaczna :)
Uwielbiam ją, jest tania, pyszna i składniki zazwyczaj pod ręką:)
Bardzo smakowicie wygląda Twoja tarta. Nie można się jej oprzeć :)
Nie jadłam, ale na sam widok ma ślinotok :) Muszę spróbować :)
Mniam, mniam. Uwielbiam :)
Ulubiony kisz małża :) ja też lubię :) fajny pomysł z otrębami!
Uwielbiam :) prosta, szybka i smaczna. Twoja prezentuje się nieziemsko :)
Podobną widziałam w TV jak przygotowywała Rachel Khoo;)) Ja przepadam za francuską szalotką;)) Tarta wypasiona, mega kaloryczna i co tu zrobić w takim przypadku, że tłuste zawsze musi być smaczne:)) Nie wytrzymałabym i skusiłabym się na pewno:))
Tarta pierwsza klasa, bardzo kusi :)
Proste, smaczne, pyszne! :) Chętnie poczęstowałabym się! :)
Podoba mi się to danie, bardzo :-)
Pysznie!.