Polędwiczki wieprzowe w sosie krewetkowym

Błyskawiczne danie w mojej ulubionej, azjatyckiej odsłonie. Pełne aromatów, dobrze doprawione, soczyste, po prostu pyszne. Koniecznie posypane obficie kolendrą i podane z ryżem jaśminowym.

polędwiczki po tajsku

Składniki na 2 porcje:

Wykonanie:

Polędwiczki pokroić w cienkie plasterki. Zamarynować w soli i jednej łyżce sosu sojowego. Odstawić na kilka minut.

W tym czasie pokroić w cieniutkie paski marchewkę. Cebulę w kostkę, a papryczkę w cienkie talarki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zamarynowane mięso. Obsmażać z każdej strony ok. 2 minut. Następnie przełożyć mięso do miski, a na tę samą patelnię wrzucić warzywa. Doprawić je pozostałą łyżką sosu sojowego, sosem rybnym, cukrem i pastą krewetkową. Smażyć 2 minuty i dołożyć mięso. Podsmażać jeszcze ok. 2 minut.

Podawać posypane kolendrą, z ryżem.

18 thoughts

  1. Podoba mi się połączenie mięsa z owocami morza – to u nas dosyć rzadko spotykane. Nigdy nie używałam pasty krewetkowej, nie znam tego smaku. Muszę wypróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *