Pierogi cieszą się u mnie nie słabnącą popularnością – szczególnie zimą, gdy mamy apetyt na bardziej treściwe dania. Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami lekko zmodyfikowałam dodając zamiast grzybów wyrazisty boczek. Chyba nie muszę mówić, że z kapustą stanowił zgrany duet. Jeżeli macie chwilę czasu i cierpliwości, zapraszam.
Składniki na ok. 35 pierogów:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- ok. 1 kg kapusty włoskiej
- ok. 200 g surowego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
Wykonanie:
Kapustę poszatkować na jak najdrobniej.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Posiekać cebulkę i dodać do boczku. Dodać masło i wrzucić posiekaną kapustę, Doprawić tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić ok. 1 godziny, aż kapusta całkowicie zmięknie. Wystudzić.
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, osolić. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie powoli wodę, zagniatając gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, aby gluten mógł się uwolnić.
Ciasto dosyć cienko rozwałkować, wycinać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać zgrabne pierożki.
Zagotować wodę, osolić i wrzucać pierogi partiami. Wymieszać i gotować ok 3 minuty na małym ogniu. Wyciągać, odsączać z wody i podawać. Dobrze smakują również odsmażone na maśle.
Pierożki wypasione takie jak lubię. Fajne nadzienie
smakowite pierożki. pozdrawiam ciepło!
Fantastyczne zdjęcie, aż mam ochotę wejść w komputer. Bardzo, bardzo apetyczne :)
Muszą być pyszne, u mnie również zimą sporo pierogów z kapustą i grzybami, syn uwielbia ruskie, ale często lepi je mama, mi brakuje cierpliwości :)
Świetny farsz, nie wpadłabym na taki pomysł :) Pyszne pierożki!
Mam ochotę lepić, zaraz lepić:)
O matko, jakie piękne Ci te pierogi wyszły. Omal się nie zaśliniłam, a już po obiedzie jestem hehe. Pyszności :)
Zjadłabym kilka, tylko nie chce mi się robić :))
Pyszota :) Jeszcze takich nie jadłam, a to naprawdę dobry pomysł :)
Bardzo lubię pierogi. Wszystkie rodzaje farszu mi odpowiadają, niedługo mam zamiar zrobić z serem ;)
Fajowy farsz – chętnie wypróbuję :) bardzo lubię lepić pierożki :)
Uwielbiam pierogi z kazdym nadzieniem ;)
Pierogi bardzo lubię! :) Nie jem ich tak często, jak bym chciała …. Pierogi to prawdziwy luksus – przygotowanie wymaga czasu! Pozdrawiam! :)
Mniam, mniam, nie ma to jak pierożki, muszę kiedyś zrobić z kapustką:))
Dawno nie jadłam tych z kapustą, jakoś ostatnio mięsne za mną chodziły,ale coś czuję,że teraz chodzić za mną właśnie te :)
Pyszne pierożki, kochana podrzuć kilka dla koleżanki :-)
U mnie wczoraj też gościły pierogi. Ja jednak najbardziej lubię ruskie, choć tymi z kapustą też nie pogardzę :)