Pierogi z kapustą i boczkiem

Pierogi cieszą się u mnie nie słabnącą popularnością – szczególnie zimą, gdy mamy apetyt na bardziej treściwe dania. Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami lekko zmodyfikowałam dodając zamiast grzybów wyrazisty boczek. Chyba nie muszę mówić, że z kapustą stanowił zgrany duet. Jeżeli macie chwilę czasu i cierpliwości, zapraszam.

pierogi

Składniki na ok. 35 pierogów:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • ok. 1 kg kapusty włoskiej
  • ok. 200 g surowego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Wykonanie:

Kapustę poszatkować na jak najdrobniej.

Boczek pokroić  w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Posiekać cebulkę i dodać do boczku. Dodać masło i wrzucić posiekaną kapustę, Doprawić tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić ok. 1 godziny, aż kapusta całkowicie zmięknie. Wystudzić.

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, osolić. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie powoli wodę, zagniatając gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, aby gluten mógł się uwolnić.

Ciasto dosyć cienko rozwałkować, wycinać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać zgrabne pierożki.

Zagotować wodę, osolić i wrzucać pierogi partiami. Wymieszać i gotować ok 3 minuty na małym ogniu. Wyciągać, odsączać z wody i podawać. Dobrze smakują również odsmażone na maśle.

17 thoughts

  1. Muszą być pyszne, u mnie również zimą sporo pierogów z kapustą i grzybami, syn uwielbia ruskie, ale często lepi je mama, mi brakuje cierpliwości :)

  2. Pyszota :) Jeszcze takich nie jadłam, a to naprawdę dobry pomysł :)

  3. Dawno nie jadłam tych z kapustą, jakoś ostatnio mięsne za mną chodziły,ale coś czuję,że teraz chodzić za mną właśnie te :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *