Czyli obłędny budyniowy krem waniliowy. Aksamitny, uzależniający, rozpływający się w ustach. Kolejny francuski klasyk, tym razem w słodkim wydaniu. Do nadziewania paczków, jako wypełnienie tart i kruchych babeczek. Do eklerków i ptysiów. Szybki w przygotowaniu, bezproblemowy, po prostu doskonały.
Inspiracja: Julia Child
Składniki na 1 szklankę:
- 3 żółtka
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- ¼ mąki pszennej
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
W garnku roztrzepać żółtka z cukrem do otrzymania gęstej, jasnej masy. Wsypać mąkę i ponownie roztrzepać do uzyskania gładkiej masy.
Mleko podgrzać w osobnym garnku i powoli, stopniowo wlewać do jajecznej masy. Cały czas energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
Garnek z masą postawić na ogniu i podgrzewać do zgęstnienia masy, cały czasy mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i gotowe.
Gotowy krem wystudzić i używać do nadziewania pączków, jako wypełnienie tarty czy innych babeczek. Można przechowywać do 3-4 dni, wówczas należy polać wierzch odrobiną mleka, aby nie powstał kożuch.
Bardzo uzależniający – też go uwielbiam :) Tylko na razie mam kilkumiesięczną przerwę w wykorzystywaniu w kuchni surowych jajek :(
Uwielbiam wszelkie kremy budyniowe, słoiczek opróżniłabym do końca.
Za budyniem nie przepadam, ale taki podrasowany uwielbiam :))
Koniecznie do wypróbowania. zapisuję!
Dla mnie to najlepszy krem na świecie. Tylko ma jedną zasadniczą wadę – jest przeze mnie zjadany przed użyciem do wypieków i deserów, więc zawsze muszę go przygotowywać z podwójnej porcji :P
Kuszący!
Uwielbiam ten krem! zwłaszcza na tarcie z malinami, cudo:))
Uwielbiam ten samk :))
Jest obłędny w smaku :) Pomimo kaloryczności warto skusić się na niego w karnawale :)
Chętnie dołączę ten przepis do moich zapisków. Spróbuję zrobić, bo wygląda bardzo kusząco :)
omnomnomn… :D
cudo.. kwintesencja większości wypieków.. <3
Uwielbiam, robię go do maczania mini pączuszków i polewania szarlotki :)
Nie jadałam jeszcze nigdy, aż mnie kusi by go zrobić dla samego wypróbowania smaku :) muszę tylko wymyślić z czym go zrobić :)
Fantadtyczny przepis ;)
Uwielbiam <3
Ale pyszny musi być :)
Aż ślinka cieknie :P Wyjadałybyśmy prosto ze słoiczka :P
Mniam jaki on musi być pyszny, zapisałam sobie przepis i muszę go zrobić, mniam :-)
Doskonały ,a jak mu się oprzeć?