Dinde au vin – indyk w winie

Mięso długo duszone w winie jest niesamowite. Miękkie, aromatyczne, o głębokim smaku. Wołowina po burgundzku to klasyk, a indyk? Delikatne drobiowe mięso w połączeniu z aromatycznymi śliwkami i słodko-kwaśnymi cebulkami to strzał w kulinarną dziesiątkę. Poświęćcie temu daniu chwilę, a wprawicie swoich gości w zachwyt, obiecuję. Podajcie jest z ziemniakami czy makaronem, ale według mnie nic nie zbierze tak doskonale sosu jak świeża francuska bagietka. Bon apetit!

Inspiracje: David Lebovitz

Składniki na 4 porcje:

Składniki na śliwki:

  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • ¼ szklanki młodego, lekkiego wina
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek skórki pomarańczy
  • 5 gałązek tymianku

Składniki na słodko-kwaśne cebule:

  • 200 g małych cebulek lub szalotek
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Składniki na mięso:

  • 1 kg mięsa z indyczego uda (najlepiej już pozbawione kości)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 szklanki młodego, lekkiego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 6 gałązek tymianku

Do zagęszczenia sosu:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Rozpoczynamy od śliwek. Zalewamy je winem i dodajemy pozostałe składniki. Zagotowujemy, chwilę trzymamy na ogniu, zdejmujemy, przykrywamy i odstawiamy do nasączenia.

Teraz cebulki. Obieramy, zalewamy octem wodą i dodajemy pozostałe składniki. Przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem kilka minut, następie zdejmujemy pokrywkę i mieszając redukujemy sos. Cebulki są gotowe, gdy sos zupełnie wyparuje.

Teraz zajmujemy się mięsem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Mięso myjemy i osuszamy. Solimy i posypujemy pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy indyka z każdej strony do zbrązowienia. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy winem, wodą, dodajemy tymianek, liście laurowe, przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 1, 5 godziny. Po tym czasie dokładamy śliwki oraz cebulki, mieszamy i dopiekamy jeszcze ok. 30 minut. Następnie przelewamy sos do rondelka. W osobnym naczyniu łączymy masło z mąką i wlewamy masę do sosu cały czas mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zgęstniały sos z powrotem przelewamy do głównego naczynia, mieszamy i gotowe.

Podajemy z czym chcemy, ja podaję ze świeżym pieczywem.

13 thoughts

  1. Nie wiem czy lepiej wygląda czy brzmi :) Goście na pewno byliby zachwyceni, gdyby dostali takie wspaniałe danie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *