Jajka to dla mnie śniadanie. Lubię je w wersji na miękko, na twardo, czy jako nieśmiertelną jajecznicę na maśle. Włosi na śniadanie jedzą słodkie rogaliki i popijają je aromatycznym cappuccino, więc jajka to dla nich przekąska, ale za to jaka. Fritata to dobrze nam znany omlet, pełny dowolnego nadzienia. Smażony na patelni, a następnie dopiekany w piecu, tak aby wierzch mógł się ściąć. Jednak jeżeli nie posiadacie specjalnej patelni, którą można wsadzić do piekarnika, całość przyrządzicie na kuchence, tak jak ja. Fritatę możecie zjeść na ciepłe śniadanie lub jako zimną przekąskę czy kolację. Bardziej bogata wersja nada się nawet na obiad. Pyszności.
Składniki na 2 porcje:
- 1 papryka – u mnie żółta
- pół większej cebuli – u mnie czerwona
- kilka czarnych oliwek
- 3 małe pomidory
- 1 papryczka piri-piri
- kawałek wyrazistego sera – u mnie cheddar
- liście świeżego tymianku
- 6 jajek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i pozbawić skórki. Pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazda i pokroić na większa kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w większą kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzać masło. Wrzucić cebulę z papryką i dusić ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory i oliwki. Chwilkę dusić.
Jajka wbić do osobnej miseczki, doprawić solą i pieprzem, a następie roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Masę jajeczną wlać do duszących się warzyw i poruszać sprawnie patelnią, aby jajka pokryły całą powierzchnię patelni.
Fritatę smażyć na małym ogniu kilka minut, najlepiej pod przykryciem.
Po koniec smażenia omleta posypać startym serem, posiekaną papryczką i listkami tymianku.
Zdjąć patelnię z ognia i podawać bezpośrednio z niej – na ciepło lub na zimno. Można odgrzewać.
Często robię na śniadanie :) Jajka to podstawa :)
Uwielbiam, a do tego towarzystwo zieleninki. Posiłek idealny.
Dawno nie robiłam, zachęciłaś mnie i fajnie wygląda. Patelnia fajna lubię takie ciężkie, i mam podobne :-)
Raz robiłam i mi jakoś nie chciała wyjść :/
Uwielbiam wszelkie dania typu jajecznica, omlety itp. Twoje jest w 100% w moim guście smakowym.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie
Ale smakowicie wygląda! :)
Uwielbiam frittatę i w ogóle jajka w każdej postaci, mniam:)
Pyszota. Uwielbiam frittatę za to, że można dowolnie ją skomponować. Twoja wygląda wspaniale.
Wyszła Ci piękna…
Ja jeszcze przed śniadaniem! Litości!!! Bardzo apetyczne danie! Mniam!!!
Często robię w ramach czyszczenia lodówki z resztek warzyw :D
Fritaty dawno nie jadłam, prawie rok, wtedy kiedy zamieściłam post na blogu;) u mnie była ze szparagami:)) Twoja na ostro zapewne była przesmaczna:))
Bardzo lubię to danie :-) jest pyszne i można dać różne składniki :-)
Fritatę bardzo lubię. Na śniadanie najlepsza :)
Oj też to lubię ;)
Może nie koniecznie na śniadanie, bo wolimy od rana porządny zastrzyk cukru ale na obiad z wielką chęcią byśmy taką fritatę chciały :)
Super smaczna.