Fritata – włoski omlet

Jajka to dla mnie śniadanie. Lubię je w wersji na miękko, na twardo, czy  jako nieśmiertelną jajecznicę na maśle. Włosi na śniadanie jedzą słodkie rogaliki i popijają je aromatycznym cappuccino, więc jajka to dla nich przekąska, ale za to jaka. Fritata to dobrze nam znany omlet, pełny dowolnego nadzienia. Smażony na patelni, a następnie dopiekany w piecu, tak aby wierzch mógł się ściąć. Jednak jeżeli nie posiadacie specjalnej patelni, którą można wsadzić do piekarnika, całość przyrządzicie na kuchence, tak jak ja. Fritatę możecie zjeść na ciepłe śniadanie lub jako zimną przekąskę czy kolację. Bardziej bogata wersja nada się nawet na obiad. Pyszności.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 papryka – u mnie żółta
  • pół większej cebuli – u mnie czerwona
  • kilka czarnych oliwek
  • 3 małe pomidory
  • 1 papryczka piri-piri
  • kawałek wyrazistego sera – u mnie cheddar
  • liście świeżego tymianku
  • 6 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i pozbawić skórki. Pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazda i pokroić na większa kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w większą kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce.

Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozgrzać masło. Wrzucić cebulę z papryką i dusić ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory i oliwki. Chwilkę dusić.

Jajka wbić do osobnej miseczki, doprawić solą i pieprzem, a następie roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Masę jajeczną wlać do duszących się warzyw i poruszać sprawnie patelnią, aby jajka pokryły całą powierzchnię patelni.

Fritatę smażyć na małym ogniu kilka minut, najlepiej pod przykryciem.

Po koniec smażenia omleta posypać startym serem, posiekaną papryczką i listkami tymianku.

Zdjąć patelnię z ognia i podawać bezpośrednio z niej – na ciepło lub na zimno. Można odgrzewać.

17 thoughts

  1. Dawno nie robiłam, zachęciłaś mnie i fajnie wygląda. Patelnia fajna lubię takie ciężkie, i mam podobne :-)

  2. Pyszota. Uwielbiam frittatę za to, że można dowolnie ją skomponować. Twoja wygląda wspaniale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *