Zupa pomidorowa na bulionie wołowym

Często gdy już gotuję bulion, gotuję go więcej by mieć już gotową bazę do innych dań. Czasami, z braku weny, bulion przelewam do słoików i zamrażam, a czasami od razu coś tworzę. Najbardziej sentymentalną i ukochaną przeze mnie zupą jest klasyczna pomidorowa. Lubię ją doprawiać sosem tabasco lub sokiem z pomarańczy, ale najbardziej kocham klasyczną, domową. Najlepsza ze świeżych, pachnących pomidorów, ale w zimie lepiej postawić na koncentrat niż marketowe plastiki.

Składniki na ok. 1,5 litra zupy:

  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • natka pietruszki
  • pokrojone warzywa z gotowania bulionu
  • ryż lub makaron

Wykonanie:

Z bulionu wyciągnąć warzywa (jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i pokroić w talarki. Wrzucić z powrotem do zupy. Bulion zagotować. Dodać koncentrat, rozprowadzić. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

W osobnej miseczce połączyć mleko z mąką, do gładkiej masy bez grudek. Wlać nieco gorącego bulionu, aby zahartować płyn. Wlać całość do zupy, wymieszać, zagotować i gotowe.

Podawać z ryżem lub makaronem, z posiekaną natką pietruszki.

13 thoughts

  1. Uwielbiam pomidorową, a na bulionie wołowym nie próbowałam nigdy. Skoro mam dobrej wołowiny pod dostatkiem u każdego rzeźnika chyba nie wypada mi nie spróbować ;)
    Pyszności :)

  2. Pomidorowa – moja ulubiona w dzieciństwie :) Zimą też dodaję koncentratu lub pomidorów w puszce – zdecydowanie bardziej aromatyczne niż plastki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *