Czekoladki z wiśniami

Szybkie czekoladki, które wykonacie bez specjalistycznych sprzętów i termometrów. Rozpływają się w ustach. Słodycz przełamana kwaskowatą wiśnią i zwieńczona migdałem. Przepyszne.

Składniki na ok. 20 czekoladek:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • pół szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 100 g wiśni kandyzowanych lub suszonych
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

W garnuszku umieścić połamaną czekoladę z mlekiem i masłem. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do  rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Na końcu dodać sól oraz wiśnie. Wymieszać i całość przelać do wyłożonej folią aluminiową formy-keksówki. Wygładzić powierzchnię, przykryć folią i wystudzić. Następnie przełożyć do lodówki lub zamrażarki do całkowitego stężenia masy.

Kroić w małe kwadraciki. Ozdobić płatkami migdałowymi.

Przechowywać w lodówce.

Propozycja bierze udział w —>

Pralinki, trufelki, czekoladki...

 

konkurs_czeko

14 thoughts

  1. Wow, wyglądają wspaniale :) Oj, jak zrobię, to chyba zjem sama wszystkie. Zawsze się jakoś boję robić takie praliny i czekoladki, ale tych chętnie bym spróbowała. Super przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *