Bulion, podstawa doskonałych zup i aromatycznych sosów. Skłamałabym twierdzeniem, że nigdy nie używam tego z kostki, ale nie oszukujemy się, ten prawdziwy, gotowany na wolnym ogniu, przez długi czas, to ten najlepszy. Wołowy ma obłędnie głęboki smak i piękny kolor. Pieczenie kości z warzywami genialnie podbija smak. To tak jakbyście następnym razem chcieli sięgnąć po kostkę ;-)
Składniki na 2 litry:
- 2,5 litra wody
- ok. 200 g kości wołowych (u mnie z pręgi)
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu czarnego
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Na blasze ułożyć kości i włożyć do pieca na ok. 20 minut.
Warzywa prócz cebuli obrać i po 20 minutach dołożyć do piekarnika. Piec kolejne 20 minut.
Podpieczone kości i warzywa przełożyć do garnka, razem z wytopionym tłuszczem, zalać 2,5 l zimnej wody, dorzucić przyprawy i zagotować. Następnie ogień zmniejszyć na minimalny i gotować ok. 2-3 godzin (im dłużej tym lepiej).
Gotowe.
A wiesz, że nigdy nie robiłam bulionu wołowego? Sama nie wiem czemu ;)
Pieczonego bulionu jeszcze nie robiłam, ale fajny sposób. Kostek nie lubię użyłam może kilka razy.
Oj na pewno milion razy lepszy, niż kostka!
Pyszny! Najlepszy! Super przepis!
Idealna baza wyjściowa do innych dań :)
Wiele ciekawych zup i sosów można przygotować na jego bazie. Często przygotowuję też mieszany wołowo-drobiowy.
najpyszniejszy bulion jaki znam:) mniam:)
Precz z kostkami bulionowymi! Ja bazuję tylko na domowym bulionie warzywnym, ponieważ taki najbardziej lubię:)) Całkowicie się zgadzam z Tobą, że taki domowy bulionik jest najlepszy i najlepiej smakuje:)) nie zależnie czy to wołowy, drobiowy, czy warzywny:) Bądźmy zdrowi:))
Dania na takim bulionie od razu smakują inaczej, mają głębszy smak :)
Taki bulion podkreśli smak nie tylko zupy, ale i dań mięsnych i sosów :)
Bulion jak się patrzy, narobiłaś mi ochoty na dobry rosołek. Śliczny garnuszek :)
Super baza pod zupy i nie tylko :)
spaniały, aromatyczny bulion. Nie podpiekałam nigdy kości specjalnie, ale to świetny pomysł :)
Wspaniały, aromatyczny bulion. Nie podpiekałam nigdy kości specjalnie, ale to świetny pomysł :)
Kostka bee, no chyba, że ta domowa. Żadna jednak nie zastąpi takiego bulionu. Ja czasami go robię z resztek pieczonych mięs z kością – kuraka, kaczki, krówki :) ale tak specjalnie kości nie podpiekałam – świetny pomysł.
Doskonały bulion. Robię podobnie i zamrażam. Zawsze jest po ręką kiedy potrzeba :)
Domowy bulion jest niezastapiony w kuchni.
Uwielbiam domowy bulion, jak dla mnie to najlepsze lekarstwo na wszystkie smutki:))
Super do zup i sosów, niech kostki rosołowe znikną z naszych kuchni :-) stawiam na zdrową żywność :-) czyli jak najbardziej domową :-)
świetna baza dla zup:) zupełnie inny smak, niż z kostki bulionowej.