Granola orzechowo-kokosowa

Od dawna nie kupuję płatków do mleka, nie tyle przez ich smak, co skład… Nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni, więc jeżeli mogę coś kupić w sklepie, a w składzie produktu nie widzę przewagi chemicznych substancji, kupuję. Ale jeżeli mogę coś zrobić szybko, a smak i skład będą o niebo lepsze niż sklepowe – robię. Tym sposobem domowe płatki śniadaniowe, czyli granola wygrały konkurencję. Za każdym razem mogą być inne – z dodatkiem orzechów, suszonych owoców, czekolady. Kombinacjom nie ma końca. I jeżeli dotrwają do porannego mleka to gratuluje silnej woli ;-)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

Orzechy nieco posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce i przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok. 30-35 minut, pozostawić do wystygnięcia i przełożyć do szczelnego pojemnika.

17 thoughts

  1. Chyba z rok obiecuję sobie, że zrobię swoją granolę. Póki co nic mi z tego nie wyszło- nawet się nie zabrałam. A potem oglądam takie zdjęcia jak Twoje i zazdroszczę :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *