Zupa krem z marchewki i papryki

Zawsze mam w lodówce jakieś marchewki, cebulę. Czasem zaplącze się papryka, którą kupiłam na kanapki, ale ostatecznie nie miałam ochoty na jej surową wersję. Kasza to też żelazny punkt w mojej szafce. Aromatyczne przyprawy i rozgrzewająca, zimowa zupa gotowa. Pyszna.

Składniki na ok. 1 litr zupy:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebulki dymki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1000-1250 ml wody

Wykonanie:

Cebulę i marchewkę obrać. Z Papryki usunąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę z masłem iw rzucić warzywa, Dodać wszystkie przyprawy i podsmażać ok. 10 minut. Następnie dodać kaszę, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Ilość wody wedle preferencji można zwiększyć lub zmniejszyć.

Połowę zupy zblendować na krem i wymieszać z resztą. Jeżeli wolicie całkowicie gładkie zupy, można zblednować całość. Ja lubię wyczuwalne kawałki warzyw.

Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.

18 thoughts

  1. O, ja też mam zawsze takie małe żelazne zapasy i akurat mam wszystko na taką pyszną zupkę. Lubię zupy marchewkowe i tej też chętnie spróbuję. Świetne masz przepisy :)

  2. Samego kremu z marchwi nie zjadłabym (od małego mam wstręt do gotowanej marchwi bez dodatków – nawet groszek jej nie ratuje ;), ale z papryką myślę, że dałabym radę :) A z takimi przyprawami na pewno :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *