Placuszki z jabłkiem i masłem orzechowym

Mocno orzechowe, puszyste i lekko wilgotne od jabłka placuszki. Ja wykorzystałam orzechy włoskie, ale możecie użyć każdych innych, w tym gotowego już masła orzechowego z fistaszków. Najlepiej smakują świeże, prosto z patelni, polane syropem klonowym, przełożone dżemem lub ozdobione bitą śmietaną. Wolicie na śniadanie czy podwieczorek?

Składniki na 9 placków:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 małe jabłko
  • ewentualnie pół łyżeczki cynamonu lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Wykonanie:

Orzechy zmielić z blenderze na konsystencję masła. Jabłko obrać, pozbyć się gniazda nasiennego i pokroić na cienkie plasterki.

Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Wbić jajko, dodać mleko, masło. Wymieszać na gładką masę. Na końcu dodać jabłko i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

NA patelni rozgrzać olej i nakładać masę dużą łyżką na kształt okrągłych placuszków. Smażyć z obu stron po kilka minut.

17 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *