Wytrawne scones z żółtym serem – angielskie bułeczki

Za każdym razem namawiam Was gorąco do pieczenia własnego pieczywa. Uwielbiam ten zapach wydobywający się z piekarnika, tę przypieczoną skórkę i miękkie wnętrze. Ale nie oszukujmy się, domowe pieczywo wymaga nieco zachodu, a przede wszystkim czasu. Dlatego ktoś kiedyś w Wielkiej Brytanii wymyślił pieczywo ekspresowe, na proszku do pieczenia. Gdy nie mam na nic czasu, a pieczywo w sklepie woła o pomstę do nieba, przygotowuję scones – ekspresowe bułeczki. Tradycyjnie przypominają nieco puszyste ciastka – maślane, nadziane rodzynkami, przyprawione cynamonem. Posmarowane dżemem i przyozdobione czapą bitej śmietany. W mojej wytrawnej wersji z dodatkiem wyrazistego żółtego sera, bazylii i oregano. Bardzo dobre.

Składniki na 8 bułeczek:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej (najlepiej pół na pół)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 60 g żółtego, wyrazistego sera
  • 2 spore łyżki masła
  • 2/3 szklanki mleka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (termoobieg). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą łyżką, a następnie rękami uformować ciasto. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2 cm (nie cieniej, z cieńszych wyjdą bardziej ciastka niż bułeczki). Następnie ostrą foremką o dowolnym kształcie lub po prostu szklanką (średnica ok. 5 cm) wycinać scones. Ułożyć na blasze w odstępach i piec ok. 10-15 minut. Jeszcze ciepłe przekrajać wzdłuż na pół i podawać.

8 thoughts

  1. Domowe pieczywo jest najlepsze – znany skład i dodatki (np. zioła) dobrane według naszego gustu :) A te sconesy wyglądają super smacznie :)

  2. Ja również jestem wielka fanką domowego pieczywa:)) Nawet dziś miałam zrobić bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie z nasionami słonecznika i babki płesznik, tylko że niestety zaspałam (choć zakwas był gotowy). Teraz , więc będę robić scones :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *