Chlebki, a w zasadzie placuszki roti canai to typowy malezyjski dodatek do dań curry. Jada się go także na śniadanie czy po prostu, jako przekąskę. Niesamowite jest to jak Malajowie przygotowują swój wypiek. Mi przynajmniej kopara opada do samej ziemi. Bardzo smaczne, nieco naleśnikowate, lekko słodkawe. Nie przez przypadek świetnie komponują się z curry. Polecam!
Inspiracja: Poh Ling
Składniki na 6 chlebków:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- ¼ szklanki masła roztopionego
- 1 jajko
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki wody
Dodatkowo:
- ¼ szklanki masła roztopionego
- ¼ szklanki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy je na 6 kulek i każdą z nich smarujemy porządnie roztopionym masłem. Odstawiamy na kilka godzin.
Po tym czasie na posmarowanym olejem stole lub macie silikonowej rozpłaszczamy każda kulkę i rozciągamy ją, aby uzyskać bardzo cieniutki placek, wręcz przezroczysty. Taki placek składamy jak krokieta – cztery razy do środka, do uzyskania kształtu prostokąta.
Taki placek smażymy po kilka minut z każdej strony na rozgrzanej patelni, do złotego koloru.
Następnie usmażone placki zgniatamy z dwóch stron, aż powstaną niejako połamane kulki.
Podajemy gorące!
ciasto przypomina ciasto przeciągane, czyli ciasto filo. Muszę spróbować takiej wersji, bo wygląda baaardzo apetycznie!
Bardzo mi się podobają!
Jak zwykle zaskakująco pysznie.
Egzotycznie tu u Ciebie, ale nie odmówiłabym, oj nie :)
Cicho sza kradnę przepis, a że kradzione nie tuczy to…
Nie jadłam jeszcze, fajne nowe smaki robisz. Nie znam kuchni malezyjskiej, u ciebie jak zawsze pysznie i pięknie :-)
Roti znam tylko pełniziarniste, ale takie też jest super, przypomina naany. Już sobie wyobrażam je maczane w gęstej, kremowej masali… Mmm…
Świetny przepis, na pewno z niego skorzystam! Faktycznie placuszki muszą wyśmienicie smakować z curry.
Nigdy nie słyszałam o takich placuszkach, brzmią ciekawie! :)
Fajnie wyglądają :) Myślałam, że będą skomplikowane, a tutaj patrzę na wykonanie i wcale nie!
zaskakująco proste do zrobienia, a wyglądają tak egzotycznie:)
Pierwszy raz widzę i słyszę :) Fajne i ciekawe :)
Super przepis :) Na pewno wypróbuję, bo jeszcze nie jadłam.
faktycznie zaskakujące! ale zapowiada się ciekawie i z wielką chęcią skosztowałabym takiego wypieki :)
Mniam, znów tu egzotycznie i pysznie, muszę w końcu wypróbować któryś z Twoich przepisów na płaskie chlebki albo własnie takie placuszki:)
Nowość, ciekawa do spróbowania :)
Ciekawe, niespotykane, dla mnie zupełna nowość! :)
Jadłam, ale nie przypuszczałam,że są tak łatwe w przygotowaniu: )
Wyglądają egzotycznie, mimo nieegzotycznych składników:))