Roti canai – malezyjski chlebek

Chlebki, a w zasadzie placuszki roti canai to typowy malezyjski dodatek do dań curry. Jada się go także na śniadanie czy po prostu, jako przekąskę. Niesamowite jest to jak Malajowie przygotowują swój wypiek. Mi przynajmniej kopara opada do samej ziemi. Bardzo smaczne, nieco naleśnikowate, lekko słodkawe. Nie przez przypadek świetnie komponują się z curry. Polecam!

Inspiracja: Poh Ling

Składniki na 6 chlebków:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • ¼ szklanki masła roztopionego
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody

Dodatkowo:

  • ¼ szklanki masła roztopionego
  • ¼ szklanki oleju

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy je na 6 kulek i każdą z nich smarujemy porządnie roztopionym masłem. Odstawiamy na kilka godzin.

Po tym czasie na posmarowanym olejem stole lub macie silikonowej rozpłaszczamy każda kulkę i rozciągamy ją, aby uzyskać bardzo cieniutki placek, wręcz przezroczysty. Taki placek składamy jak krokieta – cztery razy do środka, do uzyskania kształtu prostokąta.

Taki placek smażymy po kilka minut z każdej strony na rozgrzanej patelni, do złotego koloru.

Następnie usmażone placki zgniatamy z dwóch stron, aż powstaną niejako połamane kulki.

Podajemy gorące!

19 thoughts

  1. Nie jadłam jeszcze, fajne nowe smaki robisz. Nie znam kuchni malezyjskiej, u ciebie jak zawsze pysznie i pięknie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *