Malezyjskie curry z kurczakiem i mango

Długo szukałam przepisu na oryginalne curry rodem z Malezji. Uwielbiam ten rodzaj sosu, a każdy azjatycki kraj przedstawia go w nieco innej odsłonie. Malezyjskie to mieszanka Indii, Tajlandii, Chin. Gęste, aromatyczne, pikantne, rozgrzewające. W oryginalnej wersji z ziemniakami, które zastąpiłam soczystym i słodkim mango. Jeżeli tylko lubicie smaki Azji, koniecznie spróbujcie tego sosu.

Inspiracja: Poh Ling

Składniki na 4 porcje:

Składniki na pastę Rempah:

  • 180 g szalotek lub czerwonej cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 15 suszonych małych papryczek chilli
  • 20 g pasty krewetkowej
  • ¼ szklanki oleju roślinnego

Składniki na sos:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 mango
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 10 suszonych liści curry
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:

Rozpoczynamy od pasty.

Papryczki chilli zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut do zmięknięcia. Następnie pozbyć się z nich pestek i wrzucić do misy blendera.

Dodać obrane i z grubsza pokrojone cebule i czosnek. Wrzucić wszystkie przyprawy, pastę krewetkową i olej. Zblednować na gładką pastę.

Kurczaka oczyścić i pokroić na dużą kostkę. Mango obrać i również pokroić. Na patelni rozgrzać przygotowaną pastę, rozrabiając ją z dwoma łyżkami mleczka kokosowego. Dodać cynamon, anyż, goździki i liście curry. Chwilę podsmażać. Następnie wrzucić pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i mango. Zalać mleczkiem kokosowym, doprawić solą i cukrem i dusić ok. 10 minut.

Podawać najlepiej z chlebkami roti lub ryżem jaśminowym.

16 thoughts

  1. Ja chyba do ciebie wpadnę na kuchnię malezyjską ha ha. Bardzo lubię nowe smaki a tak pięknie podane do tego :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *