Rozmarynowa zupa krem z cieciorki

Po świątecznym obżarstwie warto sięgnąć po coś lżejszego. Chociaż dokładki pierogów nigdy nie odmówię, miło zjeść lekką zupę. Kremowa, gęsta, aromatyczna zupa krem. Sycąca za sprawą cieciorki. Pachnąca rozmarynem i natką pietruszki. Bardzo, bardzo dobra. Rozgrzewająca i wprawiająca w dobry nastrój. Jeżeli humus to za mało… ;-)

Składniki na ok. 2 litry zupy:

  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 puszka ciecierzycy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek drobno siekamy. Rozmaryn rozgniatamy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, chwilkę smażymy, dodajmy rozmaryn i zalewamy całość pomidorami. Dusimy ok. 15 minut, pod przykryciem,

Następnie wlewamy bulion lub wodę. Dodajemy przepłukaną ciecierzycę, posiekaną natkę, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.

Kubek zupy blendujemy na gładki krem i mieszamy z pozostałą zupą.

Podajemy.

19 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *