Piersi z kurczaka z jarmużowym pesto

Kolejne z pieczonych mięs, które smakują zarówno na ciepło w ramach obiadu jak i później, na zimno, krojone na cienkie plasterki. Pesto dodaje suchemu mięsu soczystości i charakteru. Pesto możecie zrobić tak jak u mnie, z jarmużu, ale doskonałe będzie także bazyliowe czy każde inne.

Składniki na 500 g mięsa:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka łącznie o wadze ok. 500 g
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 spore łyżki pesto z jarmużu

Wykonanie:

Mięso umyć, oczyścić. Każdą pierś rozbić tłuczkiem i rozsmarować na całej szerokości pesto. Zwijać roladki i układać w naczyniu żaroodpornym końcówką do dołu.

Całość polać oliwą, przykryć i piec ok. 40 minut.

16 thoughts

  1. Wyśmienity pomysł i połączenie :) Jeszcze nie robiłam pesto z jarmużu, ale będę musiała koniecznie spróbować :) Przy okazji życzę Ci szczęśliwego Nowego Roku, samych radosnych dni, kulinarnych szaleństw i spełnienia marzeń :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *