Po świątecznym szaleństwie, ale ciągle jeszcze w świątecznym klimacie warto sięgnąć po jarmuż. Z rodziny kapustowatych, intensywnie zielony i dosyć wytrzymały. Bardzo zdrowy i na całe szczęście coraz bardziej dostępny! Dzisiaj banalny przepis na pesto, które zrobicie w kilka minut.
Składniki na 2 słoiczki:
- 200 g świeżego jarmużu
- 60 g sera grana padano
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki utrzeć ze sobą w moździerzu albo potraktować blenderem (nie ukrywam, że tym drugim będzie łatwiej). Gotowe. Trzymać w słoiczkach, nawet przez dłuższy okres czasu, z wierzchu polać oliwą.
Powiedz mi proszę, czy mogę ten ser zastąpić jakimś innym, jeśli nie znajdę takiego?
jasne! może być tak naprawdę każdy twardy, wyrazisty ser – np. parmigiano reggiano, pecorino, manchego, na pewno któryś z nich znajdziesz :-)
Super :) dziekuje za odpowiedz :)
Muszę zrobić takie pesto jestem ciekawa smaku. Piękne zielone
Nigdy nie jadłam jarmużu:)
Pychtka. Idealne do makaronu ;-)
Bardzo ciekawe pesto :-) piękny kolorek :-)
ten kolor jest taki piękny, intensywny! :)
Bardzo lubię dania z jarmużu:) Zastanawiam się czy wyczuwalny jest mimo wszystko delikatny posmak kapusty? Ze swoich doświadczeń wiem że dobrze działa na to sok z cytryny:)
tak, pesto jest nieco kapuściane. Mnie akurat to nie przeszkadza, ale fakt, niektórym może :-)
Jarmużowe pesto? Pyszności :)
Nie przepadamy za pesto, ale kolor jest przepiękny :)
Wygląda pysznie i zdrowo, najlepiej! Bardzo ciekawa jestem jak smakuje, niedługo wypróbuję :)
Takiego pesto nie jadłam, świetny pomysł! :)