Pesto z jarmużu

Po świątecznym szaleństwie, ale ciągle jeszcze w świątecznym klimacie warto sięgnąć po jarmuż. Z rodziny kapustowatych, intensywnie zielony i dosyć wytrzymały. Bardzo zdrowy i na całe szczęście coraz bardziej dostępny! Dzisiaj banalny przepis na pesto, które zrobicie w kilka minut.

Składniki na 2 słoiczki:

  • 200 g świeżego jarmużu
  • 60 g sera grana padano
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki utrzeć ze sobą w moździerzu albo potraktować blenderem (nie ukrywam, że tym drugim będzie łatwiej). Gotowe. Trzymać w słoiczkach, nawet przez dłuższy okres czasu, z wierzchu polać oliwą.

14 thoughts

  1. Bardzo lubię dania z jarmużu:) Zastanawiam się czy wyczuwalny jest mimo wszystko delikatny posmak kapusty? Ze swoich doświadczeń wiem że dobrze działa na to sok z cytryny:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *