Piernik z wiśniami

Piernik z marcepanem i powidłem skradł moje podniebienie ;-) Postanowiłam raz jeszcze przygotować piernik na tej samej bazie. Tym razem wykorzystałam mrożone wiśnie – zrobiłam z nich powidło, a z soku powstał lukier z naturalnym barwnikiem. Nie dodawałam marcepanu, ale na pewno też by tu świetnie pasował. Jest pyszny, im starszy tym lepszy :-)

Korzystając z okazji, wszystkim Czytelnikom, czy to stałym czy tylko przypadkowym, życzę pięknych, rodzinnych i smacznych Świąt, chwil spędzonych z rodziną, cieszenia się każdą chwilą, każdym zerwanym ukradkiem cukierkiem z choinki, każda plamą na obrusie po wigilijnym barszczu ;-) Wesołych Świąt!

Składniki na piernik pieczony w foremce o wymiarach 22×25 cm:

Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki goździków
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 kulka ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • ok. 300 g (1 słoiczek) powideł wiśniowych

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z wiśni

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszać. Te, które potrzebują roztarcia, utrzeć w moździerzu. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem. Orzechy posiekać. Dodać do mąki. W garnku umieścić i podgrzać masło, cukier i miód – tylko do rozpuszczenia masy. Dodać przyprawy. Trzymając masę na malutkim ogniu, powoli dodawać mąkę i mieszać. Zdjąć  zognia, lekko przestudzić, wbić jajko i ponownie wyrobić masę. Takie jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na szerokość blaszki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść jedną część ciasta. Na nią rozsmarować powidła. Przykryć drugą częścią ciasta i porządnie skleić boki. Tak przygotowane ciasto piec ok. 30 minut. Wyciągnąć, nieco wystudzić.

W tym czasie przygotować lukier – rozetrzeć cukier puder z sokiem z wiśni. Polać nim ciasto. Pokroić na kwadraciki. Każdy przełożyć papierem do pieczenia i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak mogą postać dłuższy czas.

12 thoughts

  1. Pieknie wyglada Twoj piernik. Takch ciast nigdy za wiele na stole w koncu swieta sa tylko raz w roku ;-)
    Tobie rowniez zycze zdrowych rodzinnych i radosnych Swiat ;)

  2. Że jest pyszny, nie wątpię. Ale jest imponujący. Pięknie wygląda i ten lukier…. pychota.
    Korzystając z okazji składam Ci najlepsze Życzenia Wesołych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i odpoczynku w gronie najbliższych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *