Piernik z marcepanem i powidłem skradł moje podniebienie ;-) Postanowiłam raz jeszcze przygotować piernik na tej samej bazie. Tym razem wykorzystałam mrożone wiśnie – zrobiłam z nich powidło, a z soku powstał lukier z naturalnym barwnikiem. Nie dodawałam marcepanu, ale na pewno też by tu świetnie pasował. Jest pyszny, im starszy tym lepszy :-)
Korzystając z okazji, wszystkim Czytelnikom, czy to stałym czy tylko przypadkowym, życzę pięknych, rodzinnych i smacznych Świąt, chwil spędzonych z rodziną, cieszenia się każdą chwilą, każdym zerwanym ukradkiem cukierkiem z choinki, każda plamą na obrusie po wigilijnym barszczu ;-) Wesołych Świąt!
Składniki na piernik pieczony w foremce o wymiarach 22×25 cm:
Składniki na ciasto:
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki miodu
- pół szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki goździków
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 kulka ziela angielskiego
Dodatkowo:
- ok. 300 g (1 słoiczek) powideł wiśniowych
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z wiśni
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszać. Te, które potrzebują roztarcia, utrzeć w moździerzu. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem. Orzechy posiekać. Dodać do mąki. W garnku umieścić i podgrzać masło, cukier i miód – tylko do rozpuszczenia masy. Dodać przyprawy. Trzymając masę na malutkim ogniu, powoli dodawać mąkę i mieszać. Zdjąć zognia, lekko przestudzić, wbić jajko i ponownie wyrobić masę. Takie jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na szerokość blaszki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść jedną część ciasta. Na nią rozsmarować powidła. Przykryć drugą częścią ciasta i porządnie skleić boki. Tak przygotowane ciasto piec ok. 30 minut. Wyciągnąć, nieco wystudzić.
W tym czasie przygotować lukier – rozetrzeć cukier puder z sokiem z wiśni. Polać nim ciasto. Pokroić na kwadraciki. Każdy przełożyć papierem do pieczenia i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak mogą postać dłuższy czas.
Świetny z tymi wiśniami. Lukier kolorek ładny
Pyszny.
Wspaniały! Wesołych Świąt! :)
Piękny piernik :) Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki :)
Wesołych rodzinnych, smacznych i spokojnych Świąt życzę :)
Pieknie wyglada Twoj piernik. Takch ciast nigdy za wiele na stole w koncu swieta sa tylko raz w roku ;-)
Tobie rowniez zycze zdrowych rodzinnych i radosnych Swiat ;)
Świetny :) Wesołych i przepysznych Świąt :)
Świetny przepis :-) piernik wygląda cudnie :-) życzę cudownych Świąt :-)
Piękny kolor lukru:)) a ja jestem w trakcie robienia sernika czekoladowego z polewą wiśniową:))
Kochamy ciasta piernikowe i niestety tym razem u nas też bez marcepanu ale i tak jest pysznie :D
Zapraszamy i pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com
Przyznam się szczerze, piernik wygląda zabójczo :)
Że jest pyszny, nie wątpię. Ale jest imponujący. Pięknie wygląda i ten lukier…. pychota.
Korzystając z okazji składam Ci najlepsze Życzenia Wesołych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i odpoczynku w gronie najbliższych :)