Pierniczki na choinkę, czyli takie, które są tanie, łatwe do wykonania i ozdabiania. Są jak najbardziej jadalne, ale jeżeli zależy Wam na naprawdę wyjątkowym smaku, skorzystajcie z mojego innego przepisu na świąteczne ciastka. Listę znajdziecie kilka linijek niżej.
Te pierniczki wymagają czasu i leżakowania by można je było zjeść ze smakiem, dlatego właśnie bardziej nadadzą się na choinkę. Są płaskie, niezbyt rosną, więc łatwo dekoruje się je lukrem czy czekoladą. Takimi własnoręcznie zdobionymi piernikami warto też obdarować bliskich. Na pewno będą zachwyceni.
Sprawdź również przepisy na inne pyszne pierniczki:
- pierniczki nadziewane
- pierniki niemieckie Lebkuchen
- pierniki z Norymbergii
- pierniki szwajcarskie
- pierniki alpejskie
- pierniki idealne – miękkie i aromatyczne
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-i
Składniki na kilkanaście pierniczków na choinkę:
- 1/4 szklanki miodu sztucznego
- 80 g masła
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Miód rozpuścić razem z masłem i cukrem, nie zagotować! Lekko ostudzić, dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Na końcu wbić jajko i wyrobić rękami ciasto.
Z masy formować pierniczki – foremkami lub szklanką. By móc zawiesić je na choince, igłą zrób dosyć szerokie dziurki. Ciasto w piekarniku podrośnie, więc dziurka musi być większa by miała miejsce do podrośnięcia, ale wciąż została dziurką :-)
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut. Wyjąć, ostudzić, dekorować i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Pierniczki na choinkę w pojemniku zmiękną, ale jeżeli mają pełnić funkcję jedynie ozdobną, nie musicie ich przechowywać w pojemniku szczelnym, a dowolnym. Po prostu stwardnieją.
Mieliśmy kiedyś na choince takie pierniczki i długo nie powisiały :D Nikomu jakoś nagle nie przeszkadzało, że były twarde :D
Super pierniczki na choinkę:)) Ładniutkie bardzo:))
Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Twoich bliskich:*
Piękne, idealne na choinkę, do lukrowania. Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)
Świetnie się prezentują. U mnie już dumnie wiszą na choince.
Wesołych Świąt!
nigdy nie wieszaliśmy na choince pierniczków.. :D
Ale świetny pomysł, może za rok się skuszę? :)
Urocze! Wyszły ci idealne
Pięknie Ci wyszły :) Też mam na choince powieszonych kilka pierniczków
U mnie w domu nie było zwyczaju wieszania pierniczków, ale podoba mi się ta opcja :)
Ja dziś piekłam kolejną część partię pierniczków. U mnie część ląduje na choince, a część zjadamy od razu:) Twoje wyglądają doskonale.
Uwielbiam pierniczki. Każde. Smakują i pachną przyprawą korzenną :)
Cudne :)
Takie lubię najbardziej :)
twoje przepisy są bardzo dobre i napisz jak założyć takiego bloga kulinarnego
Sławomirze, odwiedź proszę platformę wordpress.com, tam znajdziesz wszystkie informacje krok po kroku, powodzenia!
Ale cudne pierniczki :-) porywam kilka, mam co prawda swoje ale inne :-)
Też w tym roku korzystałam z tej stronki, żeby upiec pierniczki – ja zdecydowałam się na szybką wersję, ale Twoje wyglądają super::)