Uwielbiam pierogi. Najbardziej ruskie, ale nie pogardzę też tymi z mięsem, jagodami czy truskawkami. A te, z kaszą gryczaną to dla mnie niejaka nowość. Ale jaka smaczna! Może urozmaicicie nimi świąteczny stół? Ciasto na pierogi to już kwestia gustu. U mnie moja ulubiona wersja, tylko mąka i woda.
Składniki na sporą porcję (ok. 40 pierogów):
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 mała lub pół dużej cebuli
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę zalać wodą, ok 2 cm nad kaszą. Przykryć i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączyć i zostawić pod przykryciem, aby doszła.
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, osolić. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie powoli wodę, zagniatając gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, aby gluten mógł się uwolnić.
Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszać.
Ciasto dosyć cienko rozwałkować, wycinać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać zgrabne pierożki.
Zagotować wodę, osolić i wrzucać pierogi partiami. Wymieszać i gotować ok 3 minuty na małym ogniu. Wyciągać, odsączać z wody i podawać. Dobrze smakują również odsmażone na maśle.
Zrobiłaś takie jak ja robię i lubię. Ciasto idealne, farsz pierwsza klasa i zdrowa gryczana.
Zabieram się za ich zrobienie już dosyć długo, może w końcu się uda, bo mam na nie straszną ochotę :))
Uwielbiam pierożki ;)
Bardzo zdrowe pierogi:)
Bardzo ciekawy przepis! Nie jadłam jeszcze takich pierogów
Oryginalne! Ciekawa jestem ich smaku! :D
Robię pierogi z tego samego ciasta :) Pysznie nadziane!
Mniam, takich pierogów nie jadłam, ale kasze uwielbiam, więc by mi posmakowały:)
Kiedyś miałam okazję jeść i bardzo mi smakowały :-) zapisuje sobie przepis i częstuje się pierożkiem :-)
Oj ich smak musi być bardzo ciekawy :)
Pierogi również uwielbiam pod każdą postacią !!
Bardzo lubię wersję z kaszą. Co prawda jeszcze sama nie robiłam,ale może się skuszę? ;)
Mimo, ze wole klasyczne ruskie to po takie z kaszą gryczaną też chętnie sięgam. Twoje wyglądają wspaniale.
Jadłam podobne w Bieszczadach, nie wiem czy ich smak, czy miejsce spowodowały, że smakowały cudnie :)