Pierogi z kaszą gryczaną

Uwielbiam pierogi. Najbardziej ruskie, ale nie pogardzę też tymi z mięsem, jagodami czy truskawkami. A te, z kaszą gryczaną to dla mnie niejaka nowość. Ale jaka smaczna! Może urozmaicicie nimi świąteczny stół? Ciasto na pierogi to już kwestia gustu. U mnie moja ulubiona wersja, tylko mąka i woda.

Składniki na sporą porcję (ok. 40 pierogów):

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 mała lub pół dużej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę zalać wodą, ok 2 cm nad kaszą. Przykryć i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączyć i zostawić pod przykryciem, aby doszła.

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, osolić. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie powoli wodę, zagniatając gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na chwilę, aby gluten mógł się uwolnić.

Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Całość porządnie wymieszać.

Ciasto dosyć cienko rozwałkować, wycinać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać zgrabne pierożki.

Zagotować wodę, osolić i wrzucać pierogi partiami. Wymieszać i gotować ok 3 minuty na małym ogniu. Wyciągać, odsączać z wody i podawać. Dobrze smakują również odsmażone na maśle.

13 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *