Nigdy nie byłam fanką keksa. Może dla tego, że nie przepadam za skórką pomarańczową? Albo trafiałam na sztuki gorszej jakości? Wszak keks to przede wszystkim najlepsze bakalie – świeże, chrupiące orzeszki, jędrne, najwyższej jakości owoce. Gdy już uda Wam się je dostać, ukręćcie sobie keksa. Najlepszego, maślanego i wcale nie suchego. Zapraszam na keks z bakaliami.
Inspiracja: http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2011/12/keks-polski-wg-pierre-herme.html
Składniki na ciasto pieczone w foremce keksówce o wymiarach 15×25 cm:
- 260 g mąki pszennej + 1 łyżka do bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g masła miękkiego
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- szczypta soli
- 330 g bakalii – u mnie orzechy włoskie, pekan, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, figi
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Bakalie grubo posiekać i wymieszać z łyżką mąki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Rozdzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo oba rodzaje cukru. Na końcu dodawać po jednym żółtka.
Następnie dodawać po trochu mąki i mieszać już najlepiej łyżką lub szpatułką.
Ubić pianę z białek z dodatkiem soli i również pomału dodawać do masy. Na końcu dodać bakalie, delikatnie wymieszać i przelać ciasto do formy. Piec ok. 1 godziny.
Nie robiłam jeszcze keksa ale zachęciłaś mnie i to bardzo.
takiego keksa to ja jeszcze nie jadłam… 8 cud świata, mniam!
Zawsze lubiłam keks właśnie za taką ilość zawartych w nich bakalii. Nawet ja wyjadałam. Nawet muszę kiedyś upiec, bo mnie zachęciłaś swoim przepisem :)
Jeszcze nigdy nie piekłam, ale wygląda bosko:)
wspaniały :)
Przepysznie to wygląda, lece bo składniki do sklepu!
jedno z moich ulubionych ciast, pyszny keks. pozdrawiam ciepło!
Niesamowicie apetyczne ciacho! Zamierzam je popełnić na Święta ;)
Wygląda super apetycznie, zjadłabym:))
Kiedyś wręcz go nienawidziłam. Wydawał mi się strasznie suchy, ale na szczęście zmieniłam zdanie… Pewnie jakość dostępnych bakalii wzrosła :)
Uwielbiam keksa, Twój wygląda zachwycająco :)
Pychota!
Ja też nigdy nie przepadałam za keksem, ale z powodu rodzynek ;) Teraz już lubię, więc Twojego też bym sobie nie odmówiła :) Pyszny!
Mniam jaki pysznie nadziany :-) od jakiegoś czasu bardzo lubie keksy :-)
Pełen bakalii, keks idealny.