Piernik z marcepanem i powidłami

Z piernikiem bywa tak, że wychodzi suchy czy twardy i nawet upływ czasu na niewiele się zdaje. Na szczęście nie dotyczy to tego wypieku, który wprost rozpływa się w ustach. Mięciutki piernik ze słodkim, dwuwarstwowym nadzieniem. Cudownym, nieprzesłodzonym marcepanem i domowym, kwaskowatym powidłem śliwkowym. Przyznam, że piernik jest nieco pracochłonny, ale czego nie robi się na Święta… :-)

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i-powidlami

Składniki na piernik pieczony w foremce o wymiarach 22×25 cm:

Składniki na ciasto:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki goździków
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 kulka ziela angielskiego

Składniki na nadzienie marcepanowe:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie olejku)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g (1 słoiczek) powideł śliwkowych lub innych gęstych

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania masy marcepanowej. Wszystkie jej składniki rozciermay razem widelcem lub po prostu rękami. Masa może się bardzo lepić, ale nie przejmujemy się tym. Odstawiamy.

Teraz przygotowujemy ciasto. Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszać. Te, które potrzebują roztarcia, utrzeć w moździerzu. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i solą. Orzechy posiekać. Dodać do mąki. W garnku umieścić i podgrzać masło, cukier i miód – tylko do rozpuszczenia masy. Dodać przyprawy. Trzymając masę na malutkim ogniu, powoli dodawać mąkę i mieszać. Zdjąć  zognia, lekko przestudzić, wbić jajko i ponownie wyrobić masę. Takie jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na szerokość blaszki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść jedną część ciasta. Na nią rozsmarować masę marcepanową, zostawiając brzegi wolne od nadzienia. Na masę marcepanową rozsmarować powidła. Przykryć drugą częścią ciasta i porządnie skleić boki. Tak przygotowane ciasto piec ok. 30 minut. Wyciągnąć, nieco wystudzić.

W tym czasie przygotować lukier – rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Polać nim ciasto. Pokroić na kwadraciki. Każdy przełożyć papierem do pieczenia i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak mogą postać dłuższy czas.

13 thoughts

  1. Ależ apetyczny :) Dobrze, że mięciutki, bo ja nie za bardzo przepadam za twardymi piernikami :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *