Jaka jest przewaga domowym wyrobów nad tymi kupnymi, nie muszę nikogo przekonywać. Nie jest tak, że nie kupuję przetworzonych produktów, ba, robię to bardzo często. Ale wiem z drugiej strony, że warto poświęcić trochę czasu, i to wcale nie dużo, aby wyszło ekonomiczniej i po prostu smaczniej. Nie mówiąc już o zdrowiej. Jedyne czego potrzebuje kawał mięcha to czas. Najpierw przeleżany w solance, a później w piekarniku. My tylko nadzorujemy. A później delektujemy się soczystym, delikatnym mięsem. Czy to na kanapkach, czy podany w ramach obiadu. Polecam, na co dzień i od święta.
Inspiracja: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/11/soczyste-mieso-z-piekarnika-domowa.html
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej (można użyć również łopatki, karkówki)
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżka czarnego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Mięso umyć, włożyć do naczynia. Wodę wymieszać z solą i zalać mięso w taki sposób, aby całe było zanurzone w cieczy. Pozostawić tak na ok. 24 godziny.
Następnie mięso wyjąć z solanki, wysuszyć. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Rozgrzać patelnię.
Zrobić nacięcia w mięsie i wetknąć w nie obrane, pokrojone kawałki czosnku. Posmarować olejem, posypać pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron.
Następnie owinąć w folię aluminiową. Włożyć do żaroodpornego naczynia, zamknąć pokrywką i piec ok. 2 godzin.
Po upieczeniu dać chwilę na odpoczęcie.
Mniam,,, takie szyneczki uwielbiam najbardziej ;)
Jestem wielką fanką domowej wędliny. Często robię gotowaną szynkę lub schab…
Domowa wędlina jest zawsze najlepsza. Pychotka :)
Mniam!!! Pychotka!
Zdrowo i smacznie! :)
Szyneczka pierwsza klasa, czosnkiem mnie kupiłaś. Taka domowa palce lizać. Wygląda obłędnie
nie ma nic lepszego niż domowa szynka :) mniam!
Już nie pamiętam kiedy robiłam pieczoną szynkę, domowa najlepsza :)
Święta to idealny czas na takie domowe slow food! :)
Uwielbiam taką domową wędlinkę, na święta też u mnie obowiązkowo:)
Domowa najzdrowsza i najlepsza. A na Święta to już w ogóle u mnie podstawa :)
Taka domowa jest zdecydowanie najsmaczniejsza a przede wszystkim zdrowsza :)
Taki plaster domowej wędliny-niebo w buzi :)
Domowa najlepsza :)
Bardzo apetyczna propozycja :)