Zupa krem z ciecierzycy

W takie jesienne dni nie marzę o niczym więcej niźli miska parującej zupy. Dlatego wymyślam różne połączenia i wykorzystuję produkty, które akurat mam lodówce albo pochowane gdzieś w zakamarkach kuchennych szafek. Z tej ciecierzycy miał powstać hummus, ale tak bardzo potrzebowałam czegoś gorącego, że zaryzykowałam cieciorkową zupę. No i wyszło pysznie, trochę hummusowo, trochę pomidorowo. Ze świeżym pieczywem i odrobiną pasty tahini…

zupa cieciorkowa

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/zupa_krem_z_ciecierzycy/przepis.html

Składniki na ok. 1 litr zupy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chilli lub pepperoni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 szklanka soku pomidorowego lub passaty
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Do podania:

  • sok z limonki
  • biały, podprażony sezam lub pasta tahini
  • świeże pieczywo

Wykonanie:

W większym garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy do garnka. Dusimy do zeszklenia. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i posiekaną papryczkę. Chwilę smażymy. Dorzucamy kmin i utartą w moździerzu kolendrę. Zalewamy sokiem i wodą. Przykrywamy  zagotowujemy.

Dodajemy ugotowaną i przepłukaną cieciorkę. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Ewentualnie redukujemy.

Na końcu blendujemy na gładki krem.

Podajemy z sokiem z limonki, sezamem lub pastą tahini i świeżym pieczywem.

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *