Pierniczki idealne

Pierniczki idealne. Dlaczego idealne? Bo od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do jedzenia. Nie potrzebują czasu, wilgoci, ani kawałków jabłka, żeby nie złamać na nich zęba. Można je upiec w popłochu nawet w dzień Wigilii i wszyscy będą się zajadać rozpływającymi się w ustach ciasteczkami. Wystarczy tylko ściśle trzymać się przepisu, a w szczególności – wykrawać grubsze pierniczki i – piec równo 8 minut. Wyjdą. Obiecuję. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam, polukrowałam i ozdobiłam pułk… kamieni do wybijania szyb. Pierniki, mimo upływu czasu i dostatecznej porcji wilgoci za nic nie chciały zmięknąć i tak pozostały ozdobami na choinkę przez lata ;-) Jeżeli jednak chcecie zjeść swoje wyroby, poniżej podaję przepis na pyszne i miękkie pierniki.

Sprawdź również przepisy na inne pyszne pierniczki:

pierniczki

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/szybkie-pierniczki

Składniki na michę pierniczków idealnych:

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (3/4 szklanki) mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 110 g (pół szklanki) cukru pudru
  • 100 g stopionego masła
  • 100 g (pół szklanki) miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto.

Rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nie za cienko! Im grubiej rozwałkujemy, tym pierniczki będą lepsze.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać pierniczki foremkami lub z lenistwa szklanką ;-)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec gotowe ciastka równo 8 minut.  Po tym czasie wyjmować i studzić.

Pierniczki są od razu miękkie i nie twardnieją. Można je lukrować i ozdabiać.

Pierniczki idealne przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby po prostu nie obeschły ;-)

pierniczki

26 thoughts

  1. Polecam! Robię już drugi raz, bo czorajsze zostały pożarte :) Są mięciutkie i pyszne. Warto je zrobić grubsze.

  2. świetny przepis, skoro wychodzą zawsze. Ja pamiętam rodzinne podejście do pączków, którymi właśnie tylko okno można było wybić. Chętnie skorzystam z tego przepisu na chwilę przed Wigilią :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *