Pierniczki idealne. Dlaczego idealne? Bo od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do jedzenia. Nie potrzebują czasu, wilgoci, ani kawałków jabłka, żeby nie złamać na nich zęba. Można je upiec w popłochu nawet w dzień Wigilii i wszyscy będą się zajadać rozpływającymi się w ustach ciasteczkami. Wystarczy tylko ściśle trzymać się przepisu, a w szczególności – wykrawać grubsze pierniczki i – piec równo 8 minut. Wyjdą. Obiecuję. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam, polukrowałam i ozdobiłam pułk… kamieni do wybijania szyb. Pierniki, mimo upływu czasu i dostatecznej porcji wilgoci za nic nie chciały zmięknąć i tak pozostały ozdobami na choinkę przez lata ;-) Jeżeli jednak chcecie zjeść swoje wyroby, poniżej podaję przepis na pyszne i miękkie pierniki.
Sprawdź również przepisy na inne pyszne pierniczki:
- pierniczki nadziewane
- pierniki niemieckie Lebkuchen
- pierniki z Norymbergi
- pierniki – łatwe i tanie – na choinkę
- pierniki alpejskie
- pierniki szwajcarskie
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/szybkie-pierniczki
Składniki na michę pierniczków idealnych:
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 100 g (3/4 szklanki) mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 110 g (pół szklanki) cukru pudru
- 100 g stopionego masła
- 100 g (pół szklanki) miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nie za cienko! Im grubiej rozwałkujemy, tym pierniczki będą lepsze.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać pierniczki foremkami lub z lenistwa szklanką ;-)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec gotowe ciastka równo 8 minut. Po tym czasie wyjmować i studzić.
Pierniczki są od razu miękkie i nie twardnieją. Można je lukrować i ozdabiać.
Pierniczki idealne przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby po prostu nie obeschły ;-)
Potwierdzam: miękkie i pyszne. Polecam!
Cudne gwiazdeczki! Uwielbiam zapach pierniczków :)
www,zakochana-babeczka.blogspot.com
Polecam! Robię już drugi raz, bo czorajsze zostały pożarte :) Są mięciutkie i pyszne. Warto je zrobić grubsze.
Na święta będą jak znalazł, chociaż do tego czasu będą już pewnie zjedzone ;)
idealne na świeta :) piękneee
zapraszam do mnie http://www.marynawkuchni.wordpress.com
Zawsze piekę na ostatnia chwilę, więc chyba w tym roku wypróbuję ten przepis:)
Świetny przepis! Bardzo apetyczne pierniczki!!!
Urocze są :)
Śliczne gwiazdki. Ja upiekłam ale… kruche. Chciałam jeszcze upiec takie miękkie. Może skradnę Ci przepis i jak zdążę to upiekę, bo tak apetycznie wyglądają :)
Takie pierniczki dla zapracowanych i na ostatnią chwilę robią pierniczki :)
piękne i pyszne pierniczki!: )
Wyglądają idealnie. Chyba wykorzystam ten przepis bo nie mam teraz czasu na pieczenie pierników żeby mogły leżakować do świąt :D
Ja dzisiaj robiłam z podwójnej ilości mąki, pół dnia wycinałam. Twoje bardzo apetyczne, do schrupania :)
świetny przepis, skoro wychodzą zawsze. Ja pamiętam rodzinne podejście do pączków, którymi właśnie tylko okno można było wybić. Chętnie skorzystam z tego przepisu na chwilę przed Wigilią :)
Też się do nich przymierzam :-) wiem że są pyszne :-)
idealne to fakt :))
Przepis idealny :) Dla mnie :) – łatwy, prosty i apetyczny. Na pewno spróbuję przed Świętami :)
I nie stwardnieją nic a nic?
nie, obiecuję :-)
Koniecznie niebawem będę piec, przywołałam aromat świąt :)
Pyszności! :)
Uwielbiam wszelkie pierniki.
Cudnie wyszły:)) a przyprawa do pierniczków jak znalazł:))
takie lubię, żeby były miękkie:)