Bulion po tajsku

Bulion po tajsku, bo de facto nie jest to tajski oryginalny przepis, ale inspiracja tymi właśnie smakami. W wersji bezmięsnej, ale jeżeli macie ochotę, możecie do gotowania dorzucić nogi kurczaka. Pokażę Wam jednak, że wersja bez mięsa nie ustępuje tej z.

Tajski bulion to przede wszystkim ferie intensywnych smaków pochodzących od trawy cytrynowej, limonki kaffir, imbiru, ale i suchych przypraw jak cynamon, anyż, kolendra. Całość zaostrza niezbędne chilli, a smak ostatecznie podkręca must-have kuchni tajskiej, czyli sos rybny. Bulion mimo braku mięsa jest aromatyczny, pełen smaku i umami.

Lubię go podawać na przemian w makaronem ryżowym lub pszennym typu chińskiego. Do tego dużo świeżych ziół, sok z limonki i już.

Bulion po tajsku

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 litry zimnej wody
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pałki trawy cytrynowej
  • 3-4 liście limonki kaffir – najlepiej świeże lub mrożone, w ostateczność suszone
  • 1 papryczka chilli typu bird eye – więcej lub mniej, wedle preferencji
  • 10 plastrów świeżego imbiru
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 ziarno czarnego kardamonu (opcjonalnie)
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ewentualnie sól do smaku

Do podania:

  • Ulubiony makaron – ryżowy bądź pszenny
  • Posiekany szczypiorek
  • Posiekana kolendra
  • Sok z limonki

Wykonanie:

Marchewkę obierz, umyj i zalej wodą. Zacznij gotować na wolnym ogniu. Na patelni lub przy użyciu palnika opiecz cebulę i dorzuć do wody. Czosnek obierz, zgnieć nożem (nie siekaj) i również dorzuć do garnka.

Trawę cytrynową potraktuj tępą stroną noża, imbir pokrój w plastry, chilli posiekaj i wrzuć do wywaru razem z kaffirem i wszystkimi przyprawami suchymi. Całość gotuj ok. 40-50 minut.

Na końcu dopraw do smaku sosem rybnym, sosem sojowym i cukrem. Sprobuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą.

W międzyczasie ugotuj wybrany makaron. Posiekaj zioła.

W miseczkach ułóż porcję makaronu, posiekane zioła i zalej gorącym bulionem. Podawaj z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

9 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *