Chlebki z patelni

Ciepłe, świeże pieczywo to coś, co wprawia mnie od razu w lepszy nastrój. Bardzo lubię piec chleby i bułeczki, ale one jak wiadomo wymagają nieco więcej czasu. A gdy bardzo mam ochotę zjeść kawałek smacznego pieczywa, przygotowuję takie chlebki z patelni. Szybkie i niesamowicie smaczne. Dzięki dodatkowi jogurtu mięciutkie i przyjemnie wilgotne. Doskonale nadadzą się zarówno na kanapki jak i jako dodatek do zup czy gulaszów, chociażby do zupy dahl. Albo po prostu, jako jadalne sztućce do nabierania smakowitych dipów ;-) Musicie je wypróbować!

chlebki na jogurcie

Składniki na 8 małych chlebków:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 3 duże łyżki jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w jogurcie z dodatkiem cukru.

Przyprawiamy solą, dodajemy siemię, mąkę i ciepłe masło. Zagniatamy elastyczne ciasto.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia.

Po tym czasie dzielimy na 8 kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub spłaszczamy dłońmi.

Rozgrzewamy patelnię i każdy placek pieczemy na niej z dwóch stron po kilka minut.

Podajemy gorące.

14 thoughts

  1. da radę zastąpić świeże drożdże suchymi? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam:)

      1. wyszły pyszne:) następnym razem poeksperymentuje z innymi mąkami czy otrębami:) pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *