Pachnąca rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy po indyjsku. Mogłabym ją nazwać dalem (dhalem), czyli indyjskim daniem na bazie dowolnej soczewicy, ale to właściwie moja swobodna interpretacja.
Dużo aromatycznych przypraw takich jak kumin, gorczyca, liście curry, kurkuma sprawiają, że zupa niemal uzależnia. Warto zakupić podane przeze mnie przyprawy by całą zimę i nie tylko móc upajać się ich zapachem, aromatem i smakiem. Dla mnie to obowiązkowy zestaw na jesienno-zimowe smutki.
Zupę z soczewicy możecie przygotować z dowolnego koloru strączka. Ja miałam zieloną, ale nada się zarówno czerwona jak i żółta. Wówczas zupę krócej gotujemy.
Składniki na ok. 2 litry zupy z zielonej soczewicy (ok. 4 porcje):
- 200 g soczewicy zielonej
- 1,5 litra wody
- 3-4 łyżki oleju
- 1 większa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory w sezonie lub puszka pomidorów pelati zimą
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka brązowej gorczycy
- 1 łyżka suszonych liści curry
- Sól do smaku
Do podania:
- garść posiekanej świeżej kolendry
Wykonanie:
Soczewicę zalej wodą i odstaw na minimum godzinę. Najlepiej moczyć ją kilka godzin. Następnie odsącz.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przygotuj wszystkie przyprawy. Pomidory świeże sparz i pozbądź ich skórki.
W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż chwilę. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, smaż chwilę aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj pomidory oraz soczewicę. Podsmaż chwilę i zalej wodą. Przykryj pokrywką, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 1 godzinę.
Po tym czasie spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą.
Zupa z zielonej soczewicy najlepiej smakuje na gorąco, np. z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą kolendrą.
Wspaniały smak i aromat. Niebo w gębie :)
Zupa idealna na te chłody :)
Soczewica jest nieziemskim składnikiem, pysznym, chociaż tak naprawdę niestety nie docenianym, a szkoda…
Podoba mi się Twój styl gotowania:)
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Świetna.
Chętnie spróbuję, pachnie aż u mnie, do tego pięknie podana :)
Bardzo lubię soczewicę a z takim zestawem dodatków ta zupa musi smakować rewelacyjnie :-)
Uwielbiam indyjską kuchnię, ale zdecydowanie za rzadko gotuję z soczewicą, zjadłabym tę zupkę:)
Musi smakować nieziemsko!
Lubię zupy, a ta Twoja z takim bogactwem przypraw musi być niesamowita!
patrzę na składniki i zdjęcie i myślę, że taka zupa była przepyszna : )
mega apetyczna zupa! A to bogactwo przypraw świadczy o jej niesamowitym smaku i aromacie:)
Pyszna zupa, zdrowa i syta :)
Pyszna, musi pachnieć nieziemsko :)