Pierogi z mięsem

Pierwsza polska potrawa jaka przychodzi mi na myśl? Oczywiście pierogi. Te ruskie, polane masełkiem lub gęstą śmietaną. Jako pierwszoligowy niejadek, na pierogi zawsze miałam chęć. Zostało mi to zresztą do dzisiaj. A dzisiaj pierogi z mięsem. Też lubię, szczególnie te dobrze doprawione. No i też z masełkiem ;-) Zapraszam.

Składniki na ok. 25 pierogów:

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 0,5 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

 Składniki na farsz:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • Liść laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki lubczyku
  • Kilka kulek czarnego pieprzu
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotować farsz.

Podudzia umyć, oczyścić, zalać zimną wodą. Marchewkę i pietruszkę obrać i dołożyć do mięsa. Dodać liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, lubczyk i ziarna pieprzu. Zagotować na większym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut. Doprawić solą. Z rosołu wyłowić mięso i warzywa. Wystudzić. Następnie mięso oddzielić od kości, zmielić lub drobno posiekać raz z marchewką, pietruszką i selerem. Ugotowany rosół można wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekane mięso z warzywami. Wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Zagotować wodę w większym garnku.

Przygotować ciasto.

Mąkę wymieszać z solą. Usypać kopczyk, zrobić zagłębienie i powoli wlewać w nie wodę, zagniatając miękkie, elastyczne ciasto. Podsypywać mąką tylko tyle, ile potrzeba. Odstawić pod przykryciem na chwilę, aby odpoczęło.

Rozwałkować na średnio cienki placek, wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nakładać po sporej łyżce mięsnego farszu i dokładnie zalepiać brzegi.

Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody, delikatnie wymieszać i gotować ok. 2-3 minut. Odsączyć z wody i podawać polane stopionym masłem lub ze skwarkami.

14 thoughts

  1. Pierogi z mięsem to obok ruskich najbardziej znane i lubiane u mnie w domu. Narobiłaś mi apetytu na takie właśnie. Okrasiłaś pięknymi zdjęciami… i co ja mam teraz zrobić? Powinnam takie ulepić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *