Frytki – moja wielka słabość. Uwielbiam te klasyczne ziemniaczane – miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Dynia odmiany Hokkaido ma na szczęście całkiem podobną strukturę do poczciwego ziemniaka, stąd i ją można przerobić na ukochaną przekąskę. A żeby było trochę bardziej dietetycznie i całość można było w zasadzie nazwać sałatką – frytki pieczemy w piekarniku. Dzięki przyprawom dynia nabiera fantastycznego smaku i nie jest jałowa. Tutaj kluczowa jest wędzona papryka, dzięki której warzywo zyskuje drugie życie. Im dłużej podpieczecie dyńkę, tym bardziej chrupiące otrzymacie frytki, które z czasem jednak miękną, także należy jeść na gorąco.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 dynia Hokkaido o wadze ok. 1 kg
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Dynię myjemy, kroimy na 3 części, wydłubujemy miąższ razem z pestkami. Każdą część kroimy na pożądanej wielkości frytki, starając się otrzymać słupki.
Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Pokrojoną dynię wrzucamy do dużej miski i polewamy przygotowaną miksturą. Porządnie mieszamy, żeby każda frytka została obtoczona.
Tak przygotowane frytki wrzucamy na blachę i pieczemy ok. 30 minut.
Podajemy solo lub z dodatkami.
takich dyniowych jeszcze nie próbowałam ,wyglądają smakowicie :)
z batatów już próbowałam, z dyni nie
Jak frytki to tylko pieczone :) Dyniowych jeszcze nie robiłam, ale z chęcią się skuszę :)
Mmmm pyszny pomysł. Wypróbuję na pewno :)
Lubię dynie hokkaido. Ale te frytki to świetny pomysł. Piękne złociutkie, cudnie upieczone. Fantastyczny przepis :)
Super! na pewno zdrowsze niż zwykłe!
Jadłam u znajomych, pysznie smakują i wyglądają :))
Taką pieczoną dynię często podaję zamiast ziemniaków, nawet ostatnio :) świetna przekąska jako frytki :)
pomysł świetny i smak pewnie jeszcze lepszy!
Nie wpadlabym na to, że mozna zrobić frytki z dyni, świetny pomysł, mniam:)
Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych frytek! :)
Jak z dyni to ja się pisze na takie fryteczki :-) wyglądają pysznie :-)
Frytki robiłam m.in.z batatów, ale z dyni nie próbowałam. Czas to zmienić:)
O z dyni to chętnie zjem, zdrowa wersja i pełna witamin. Bomba jak dla mnie
Genialne! :D
Jakie fajne :) To kupuję dynię i robię :)
Lubię takie frytki, ja jeszcze obtaczam w mące kukurydzianej, są bardziej chrupiące;)