Chowder to bardzo popularna zupa w krajach anglosaskich, szczególnie w USA. Przygotowywana oryginalnie z owoców morza i ryb. Dzisiaj ma już wiele innych odmian, a cechami łączącymi ten rodzaj zupy jest gęstość, kremowość i zabielanie mlekiem lub śmietanką. Mnie chowder kojarzy się z kukurydzą. Może się wydawać, że to taka zwykła wegetariańska zupa, ale jej smak jest urzekający. Idealna na jesienne chłody, doskonale rozgrzewa, syci, a dzięki swojej kremowej konsystencji, jest po prostu doskonała. Ah, no i ten słoneczny kolor. Przywołuje słońce :-)
Składniki na ok. 1,5 l zupy:
- 2 kolby kukurydzy
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 4 małe ziemniaki
- 0,5 papryczki chilli
- szczypiorek
- 6 suszonych pomidorów
- 2 szklanki mleka
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Kukurydzę myjemy i ostrym nożem ścieramy, aby wydobyć wszystkie ziarenka.
Paprykę i kroimy w większą kostkę.
Ziemniaki i cebulę obieramy i tez kroimy w kostkę.
Chilli i szczypior drobno siekamy.
Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części.
W większym rondlu rozgrzewamy olej z pomidorów i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Chwilę podsmażamy i zalewamy mlekiem i wodą.
Doprawiamy papryką, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
Podajemy posypane dodatkowym szczypiorkiem.
uwielbiam oglądać twojego bloga!!!!!!! :) :) a zupka wygląda pięknie i za niedługo też ją zrobię :) Pozdrawiam ;)
Za kukurydzą nie przepadam, ale fajnie zrobiłaś zupkę z dodatkami więc skusiłabym się. Kolorek zachwyca
Moja uwagę przykuł właśnie niesamowity kolor tej zupy. A reszta to już bajka…) Pysznie to zrobiłaś :)
Świetna propozycja.
Bardzo ciekawa zupka, bardzo by mi smakowała :-)
Jeszcze nie robiłam takiej zupy. Wygląda apetycznie :)
Mniam, juz od dawna mam ochotę na taki chowder i zawsze zapominam wypróbowac jakiś przepis, wygląda pysznie:)