Tarte tatin – klasyczna francuska tarta z jabłkami

Klasyka francuskich wypieków. Obłędna, przyjemnie karmelowa, nieprzesłodzona. No i powstała przez przypadek, jak większość najlepszych dań :-) W zasadzie to banalne ciasto, którego nie da się zepsuć. Cały sęk w tym, że wierzch ciasta idzie na dno, a ciasto na zewnątrz, i właśnie tak pieczemy tarte tatin. Najtrudniejszym momentem jest przewrócenie tarty na “właściwą” stronę, należy to zrobić szybko i sprawnie, uważając aby się nie poparzyć. I to wszystko. Najlepiej smakuje na gorąco, z waniliowy lodami lub bitą śmietanką…

Inspiracja: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-tarty/570-przepis-na-tarte-tatin

170226_DSC2345-9.jpg

Składniki na ciasto pieczone w foremce o średnicy 25 cm:

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek (ok. 5 dużych jabłek) – najlepiej szara reneta, antonówka, gala
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml wody lub calvadosu
  • 100 g cukru
  • 40 g masła

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto.

Zimne masło łączymy z mąką, cukrem, sola i jajkiem. Szybko zagniatamy ciasto i wkłdamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.

Teraz przygotowujemy nadzienie.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na osiem części. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.

Na dużą patelnię wlewamy wodę/calvados i wsypujemy cukier. Podgrzewamy nie mieszając, czekamy aż cukier się rozpuści a następnie skarmelizuje na złoty kolor. Trwa to kilka minut. Uważamy, żeby nie spalić powstałego syropu!

Następnie dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jabłka, mieszamy i smażymy ok 15-20 minut, aż sok z jabłek wyparuje, a jabłka obtoczą się karmelem. Ściągamy z ognia i nieco studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem, a następnie przekładamy do niej ostudzone jabłka, najlepiej ułożyć je jedno obok drugiego, aby po upieczeniu ładnie wyglądały.

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na kształt formy. Przenosimy na jabłka, brzegi zawijając do środka formy. Delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu, nożykiem oddzielamy brzegi of formy. Przykładamy duży talerz lub paterę do ciasta i szybkim ruchem odwracamy, tak aby ciasto miało tradycyjną formę, czyli spód na spodzie, nadzienie na wierzchu.

Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów lub bitą śmietaną.

 

16 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *