Pasta z fety i suszonych pomidorów

Nie jestem zwolenniczką sera fety samego w sobie. Lubię go jako dodatek do sałatek czy w potrawach na ciepło, ale nie jako smarowidło na kanapki. Ale dodatki zmieniają postać rzeczy. Aromatyczne suszone pomidory i oliwki przeobrażają ser we wspaniałą, śródziemnomorską pastę. Nie tylko na kanapki, ale także jako dip do warzyw czy krakersów. Zatem szybka, prosta i pyszna pasta z fety! Pamiętajcie, aby nie dodawać już do niej soli, jest wystarczająco przyprawiona :-)

Składniki na miseczkę pasty:

  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 3 pomidory suszone w oleju
  • kilka czarnych oliwek
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Szczypiorek, pomidory i oliwki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do sera, razem z pieprzem bazylią i oliwą. Całość łączymy ze sobą widelcem lub dla uzyskania bardzo gładkiej masy – blenderem (ja wymieszałam widelcem).

Gotowe!

20 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *