Uwielbiam jabłka. Nasze soczyste, chrupiące polskie jabłka. Przyznaję, że najczęściej jem je ot tak, solo, bez dodatków, na surowo. Uwielbiam te twarde, słodko-kwaśne, chrupiące. Przepadam również za wszelakimi ciastami, w których jabłka grają główną rolę. Szarlotki, jabłeczniki czy po prostu ciasta z jabłkami, lubię wszystkie :-) Gdy mam ochotę na właśnie takie ciasto na szybko, ciepłe, pachnące cynamonem – robię crumble, czyli jabłka z kruszonką. Cała masa rozpływających się w ustach jabłuszek z chrupiącą kruszonką. Podstawowa wersja opiewa na klasyczną kruszonkę z masła, mąki i cukru. Ja swoją wzbogaciłam płatkami owsianymi, siemieniem lnianym oraz orzechami włoskimi. Wy możecie dodać inne ulubione ziarna, suszone owoce, a nawet jabłka zastąpić gruszkami czy śliwkami. Kombinujcie, na pewno wyjdzie pysznie :-)
Składniki na 2 porcje (pieczone w foremce o średnicy 15 cm):
- 3 mniejsze jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Foremkę smarujemy jedną łyżką masła.
Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałeczki (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodajemy do formy. Wsypujemy cynamon, mieszamy.
Pozostałe masło łączymy z mąką i cukrem, dodajemy płatki owsiane i siemię. Płatki można dodać w całości lub lekko je wcześniej blendować. Palcami zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią jabłka.
Całość posypujemy z grubsza posiekanymi orzechami i pieczemy ok. 30 minut. Jabłka mają puścić sok i zmięknąć, kruszonka ma się ładnie zezłocić.
Podajemy solo lub z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, dżemem.
Uwielbiam jabłka zapiekane i nie tylko. W takim wydaniu zapowiadają się wspaniale :)
Pozdrawiam
Pysznie. Następnym razem skorzystam z przepisu na Twoją kruszonkę :)
Ciasto fantastyczne ale kruszonka… wymiata :) Pyszności
Wspaniały, jesienny deser, ale mam teraz na niego ochotę, chyba zrobię w tygodniu:)
To jest super deser :-) już mi smakuje :-) rewelacyjny pomysł :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Pyszna kruszonka, muszę spróbować :)
Wspaniały deser :)
cruuumble! <3 mniam.. cynamon, jabłka.. <3 lepiej nie można było!
Mega pyszne ,ja też uwielbiam jabłka.