Guacamole – meksykańska salsa z awokado

Meksykańska salsa, mus czy sos, który podbił swoim smakiem i prostotą sporą część świata ;-) Składający się w oryginalnej wersji tylko z trzech składników – awokado, soli i soku z limonki, stanowi nieśmiertelny dodatek do meksykańskiej tortilli, ale także do wielu innych dań.

Może być podkręcany ostrą papryczką chilli, cebulą, czosnkiem, liśćmi kolendry lub pietruszki. Nie powinien dziwić także dodatek pomidora. Ale najważniejszym jest awokado, które musi być idealnie dojrzałe. Te, które kupujemy w sklepie są najczęściej jeszcze twarde i muszą po prostu poleżeć kilka dni na kuchennym blacie. Mają być miękkie, ale bez brązowych plamek. Ich konsystencja ma przypominać masło i dać się bez problemu rozetrzeć widelcem. Dobrego awokado nie trzeba traktować blenderem. Ah, teraz tylko brakuje michy chrupiących nachosów i idealna przekąską gotowa :-)

Guacamole

Składniki na miseczkę guacamole:

  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • sól do smaku
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • pół małej cebuli – białej lub czerwonej
  • garść liści kolendry
  • 2 cm kawałek ostrej papryczki chilli
  • opcjonalnie – 1 niewielki dojrzały pomidor

Wykonanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę (nie wyrzucamy!) i łyżką wybieramy miąższ. Jeżeli awokado jest odpowiednio dojrzałe, ta czynność nie powinna sprawić żadnego problemu.

Wkładamy do miseczki i rozcieramy widelcem na gładką masę.

Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Siekamy również kolendrę oraz papryczkę.

Do awokado dodajemy sok z limonki, sól, posiekany drobno czosnek, kolendrę lub natkę i chilli. Mieszamy i gotowe.

Guacamole najlepiej podawać na świeżo, ale jeżeli chcemy je przechowywać chwilę dłużej, do środka dodajmy pestkę z awokado, to zapobiegnie jego ciemnieniu.

17 thoughts

  1. Wstyd się przyznać, ale nie próbowałyśmy go nigdy, a brzmi tak kusząco! Koniecznie musimy niedługo przełożyć Twój przepis na naszą kuchenną rzeczywistość! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas – do kuchni matki i córki.

  2. Dziękujmy naturze za awokado :) Jest po prostu przepyszne. Dla mnie w każdej postaci! Tylko musi być dojrzałe, bo jak ktoś trafi na twarde, które smakuje jak ziemniak to faktycznie można się zniechęcić.

  3. Wszystko, co z avocado jest dobre i zdrowe. Ciekawi mnie ten sos. Nie słyszałam o nim, a świetnie by się nadawał jako dodatek do niektórych moich dań. Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *